Näsduken och hur man matchar den

Näsduken tillhör precis som slipsen gentlemannens favoritaccessoarer. Med hjälp av dessa kan han nämligen sätta lite personlig prägel på sin kostym. I ett hav av svarta, mörkgrå och mörkblå kostymer är det mannen med rätt accessoarer som sticker ut (men en god passform hjälper också). Att bära en snygg och välmatchad näsduk är också ett relativt enkelt sätt att lyfta sin klädsel till nästa nivå.

Näsdukar tillverkas främst i bomull, silke och linne. Silke är generellt sett bäst men linne är att rekommendera för vita näsdukar. Bomull har tyvärr sällan den exklusiva karaktär som en näsduk behöver för att komma till sin rätt.

När det kommer till näsdukars utseende hävdar jag att mönster nästan alltid är att föredra framför enfärgat. Enfärgat kan komma till sin rätt om man viker näsduken som en fyrkant och låter den sticka upp bara som en liten rand ur bröstfickan, men ska man göra en puff är mönster det bästa.

För att näsduken ska få rätt känsla bör dess placering i bröstfickan inte vara för utstuderad. En korrekt men ändå nonchalant look är det svåruppnåeliga idealet.

Hur matchar man näsduken med kläderna?
Det första som bör sägas är att näsduken aldrig bör vara en exakt matchning vare sig av slipsen eller skjortan. Få saker är så tråkigt som män som fegar ur och köper ett ”slipsset” med slips och näsduk i samma tyg. Kläderna faller bara pladask och blir innehållslösa.

Välj istället en näsduk ifrån tanken att den ska tillföra något nytt. Detta nya måste inte nödvändigt var en färg det kan också vara ett mönster, material eller en ton. Låt oss titta på några exempel:

Vika
När det kommer till att lära sig vika saker är bilder alltid bättre på att förklara än ord. Eftersom mina talanger inte involverar att rita rekommenderar jag istället en titt på Ask Mens guide som innehåller de grundläggande sätten att vika en näsduk.

Var hittar man då snygga näsdukar?
Att hitta snygga näsdukar är inte lätt och det är inte billigt. Utbudet är litet eftersom efterfrågan, tyvärr, är liten. Vill man hitta snygga mönstrade näsdukar får man jaga. Sök dig till de klassiska herrekiperingarna snarare än modebutiker och om du är i Stockholm, missa inte att titta in på Rose & Born på Grevgatan.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Näsduken och hur man matchar den

 1. andersonchris skriver:

  Kritiken mot de matchande slips- och näsduksseten är ganska vanlig på olika stilsidor på nätet.

  Jag skulle vilja mildra denna floskel och säga att de är bättre än att använda dåligt matchande näsdukar i lösvikt.

  Grundtipset är att alltid köpa skjorta, slips och näsduk tillsammans så att man kan stämma av färgmatchningen i samma ljus.

  Om man är osäker kommer man väldigt långt med en mjukt vit näsduk. Det är också intressant att matcha skjortan snarare än slipsen med näsduken.

  En annan grundregel är att den välklädde mannen bara bör ha en sak på sig som bryter av. Då får man välja om det ska vara skjortan, slipsen, näsduken eller något annat (som skorna, klockan eller frisyren).

 2. Johan skriver:

  Bra läsning. Till både smoking och kostym anser jag dock att James Bond-vikningen, den lilla randen som sticker upp, är snyggast.

 3. James W. Jones skriver:

  Mer ovanliga, bizarra och dandymässiga vikningar finns på Lord Whimsys webbplats. Vissa är lite för plojiga, men andra är båda eleganta och ovanliga. Att instruktionerna är i lätt utskrivbart PDF-format är också bra; det är besvärligt att ta med datorn till hallspegeln.

 4. Archibald skriver:

  James W. Jones: En underbar websida! Jag kommer omgående att lägga upp en länk till denna sköna inspirationskälla för Drönare här på Thre Drones Club. Tack för tipset.

  Mvh

  Archibald

 5. Jonas skriver:

  Ta er en titt på Sidenslipsen’s hemsida

 6. Ping: Näsduk till brun kavaj « The Drones Club

 7. Ping: Näsdukar och blandning av mönster « The Drones Club

 8. Ping: Tips inför studenten « The Drones Club

 9. Ping: Matchning slips, näsduk, skjorta och kavaj. « The Drones Club

 10. Niklas skriver:

  Bra inlägg! Hittade en kul film på nätet om hur man fixar med en näsduk; http://manligheter.se/2010/09/06/sa-viker-du-en-nasduk/

 11. Ping: En basgarderob i tre steg (II) « The Drones Club

 12. Johan skriver:

  På Pediwear hittade jag näsdukar för den ringa summan av £12.95. Det står dock inget om material. Märket som gör dem, Sopranos, hävdar dock att det är silke. Frågan är vilken kvalitet av det, till det priset. Skulle själv inte våga mig på det, men nästa gång man köper ett par skor kan man ju testa. Kanske Pediwears övriga sortiment kan säga något om kvalitén?
  http://www.pediwear.co.uk/products/handkerchiefs.php

 13. Felix Martinsson skriver:

  Vad tycker ni om att lägga till en helt ny färg? Jag planerar att bära svart (finns bara det i min passform) kostym, vit skjorta och klubbfluga med olika blå nyanser till nyår. Skulle det då fungera med en klarröd näsduk eller bör jag ta det säkra kortet och satsa på vitt?

  • Archibald skriver:

   Röd näsduk fungerar visst.

   Min åsikt är att vitt inte bara är ett säkert kort av lättja, det är även det festligaste/stiligaste alternativet till en nyårsfest.

 14. Svein Ramstad skriver:

  Kjøp skreddersydde skjorter og be om näsduk av samme materiale. Matchende skjorte og näsduk er uslåelig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s