Att tala med mannen i kostym

Hundtandsrutigt

Hundtandsrutigt

Under morgondagen skall jag representera min arbetsgivare vid en större arbetsmarknadsmässa. Riktlinjen för klädsel anges i vanlig ordning som städad men casual. Skjorta, kostymbyxor, eventuellt kavaj m.m. Slips nämner man inte.

Kan det bli mycket mer avslappnat än en hundtandsrutig kostym med enfärgad skjorta, mörkare slips med diskret paisleystruktur och enfärgad näsduk i bomull?

Givetvis kan man avdramatisera klädseln. Ta bort slipsen, strunta i näsduken och istället ha en mönstrad skjorta, men varför? Om du som snart skall ut i arbetslivet tvekar inför att ta kontakt med en person för att du upplever honom eller henne för formellt klädd, hur skall du då komma någonstans i livet? Detta förstås förutsatt att du har högre ambitioner än att köra truck eller snickra träregelväggar på heltid.

Diskret, men inte färglöst

Diskret, men inte färglöst

Skämt åsido, jag hoppas att ni förstår vad jag menar. Ovan nämnda yrkeskategorier behövs minst lika väl som som tjänstemännen. Enligt min egen erfarenhet varierar dock förutsättningarna ofta i olika branscher. Jag tror, och hoppas, att även dagens universitetstudenter tänker i liknande banor. Det gjorde i alla fall jag själv när det begav sig för några år sedan.

Mindre formellt med bruna skor

Mindre formellt med bruna skor

Dagens musikinspiration ges av The Decemberists, och spåret ”The Infanta” från CDn Picaresque. Spelas med fördel på hög volym.

The Decemberists

The Decemberists

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Att tala med mannen i kostym

 1. andersonchris skriver:

  Hej igen

  Varför kan jag inte sluta skriva kommentarer här?

  En mycket snygg kombination. Särskilt slipsen är snygg. Paisley är underskattat.

  En kommentar bara, eftersom det är en typiskt engelsk svid.

  I England betraktar men en sådan klädsel som fritidsklädsel. Ingen med kontorsarbete skulle få för sig att bära en sådan utstyrsel under arbetstid.

  Till arbetet har man en vanlig business suit i marin, grått eller svart. Dyker man upp i tweed till ett arbetsmöte så skulle alla stirra och förmodligen inte prata så mycket med en.

  Sverige är förstås ett annat land men du blir nog ändå känd som ”tweedkillen”.

 2. Archibald skriver:

  andersonchris: För att jag för en tid sedan genomgick kursen, ”-How to make your blog addictive, for dummies, 1p”.

  Helt riktigt som du skriver. De dagar jag infinner mig i något liknande det du beskriver, dvs mörkare kostym och svarta skor etc, bemöter man mig som om jag nyligen köpt, eller planerar att köpa företaget. Se exempelvis:
  https://thedronesclub.wordpress.com/2009/01/12/skjortor-med-smalare-siluett/

  Jag befinner mig då klädmässigt två eller tre snäpp över resterande personal. Inklusive de högsta cheferna. Hur korrekt det än må vara, fungerar det bevisligen inte här i sverige.

  Min tanke är alltså, som du riktigt konstaterar, att mönster, färg och materialmässigt lägga mig på kostymvärldens joggingdress-nivå. Själv känner jag mig utomordentligt bekväm, och omgivningen bemöter mig inte som premiärminister eller liknande.

  Tyvärr är det inte tweed i kostymen, utan en finare vävd ullkvalité. Detta i sig förhöjer ju dock intrycket något.

  Mvh

  Archibald

 3. andersonchris skriver:

  I England är man inte så exakt med benämningarna. Tweed används ofta generellt för mönstrade bruna kostymer. Man ställer sig således inte och granskar väven innan man utropar någon till tweedbärare.

  Om du vill se lite ledigare ut så skulle jag föreslå att du tar en vanlig mörk affärskostym med slips. Sedan tar du av dig jackan, lossar slipsen och rullar upp skjortärmarna.

  Då skulle jag tro att du ser tillräckligt informell ut för att inte skrämma bort de stackars studenterna.

  Problemet uppkommer ju om man använder en stil, som den engelska, på ett sätt som varken passar i England eller Sverige.

  Då blir det mer en parodi än en stil.

  Det blir också ett sätt att markera avstånd till normer och andra människor, vilket inte alltid är bra i livet.

 4. Archibald skriver:

  Då var det helt enkelt mina tweedkunskaper som inte sträckte sig tillräckligt långt. Alltså vet jag bättre nu, tackar.

  Själv känner jag att jag använder min egen stil, vilken i många fall säkert överlappar det man vill kalla den engelska stilen.

  Min strävan är inte att se engelsk ut, snarare att trivas i kläderna jag bär för dagen.

  Troligtvis skulle jag se ut, bete och känna mig som en billig kopia av Michael Douglas om jag aktivt tog av mig kavajen, kavlade upp ärmarna och lossade slipsen för att se mer ledig ut. Dessutom känner jag mig oklädd utan kavaj.

  Jag känner att poängen med att bära kostym går lite förlorad om man ändå tar av sig kavajen.

 5. andersonchris skriver:

  Inte då. Kavajen har man på sig utomhus eller i formella möten.

  När man jobbar tar man av sig kavajen och slår alla med häpnad med de snygga brallorna, den välsittande skjortan och den lysande slipsen.

  Du kan ju också välja att köra med kavaj men utan slips för ett ledigare intryck.

 6. Johan skriver:

  Hej hittar inget bättre ställe att fråga på men.
  Sitter här med ett par nyinköpta röda manchesterbyxor från New and Lingwood och skulle verkligen behöva hjälp med ett lämpligt skoval till dessa.
  Kan ni hjälpa mig med detta?

  //Johan

 7. nathaniel skriver:

  Det beror på vad du tänkt att bära till dem i övrigt. Generellt sett skulle jag dock säga bruna läderskor.

 8. Johan skriver:

  ljusare skjorta, blåavit randig skjorta och mörkare kavaj.
  //Johan

 9. andersonchris skriver:

  Till ett par röda corduroys rekommenderar jag … ett par dämpade överdragsbrallor 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s