Vad är preppy och vilka är dess inriktningar?

Preppy är en stil som har sitt ursprung på den amerikanska östkusten. Ordet kommer ur begreppet ”preparatory school”, vilket är ett samlingsnamn på de skolor där läroplanen är/var inriktade på att förberedda elever för universitetsstudier. Dessa skolor är/var ofta privata vilket ledde till att framförallt elever ifrån mer bemedlade hem gick på ”prepschools”. Denna omständighet ihop med det faktum att flertalet av skolorna hade skoluniformer och andra tydliga klädkoder ledde till att en distinkt klädstil utkristalliserades bland eleverna på dessa skolor. Det är denna klädstil som kallas preppy.

Klädstilen är ungdomlig och lekfull inom den givna klassiska ramen. Preppystilen är alltid städad och har stort fokus på passform. Plaggen ska vare sig vara för pösiga eller för tajta. För stora eller skrika mönster passar generellt sett inte in men de finns vissa undantag (främst madras och argyle). Vid sidan av skoluniformer kommer den främsta inspirationen till preppy ifrån de klassiska sporterna som utövades vid ”prepschools” t ex tennis, rodd, segling, rugby och polo.

Till skillnad ifrån vad många tror är preppy dock inte en enhetlig stil utan spretar ganska mycket. I denna spretighet kan man dock urskilja två större inriktningar. Det finns inga vedertagna namn på dessa (i alla fall vad jag vet) men jag kallar dem Ivy League-preppy och Seglar-preppy.

Ivy League-preppy
Ivy League-inriktningen ligger närmst preppyns skoluniformsrötter, vilket märks bland annat på de mer diskreta färgerna samt de vanligt förekommande heraldiska symboler. Stilen är kavajbetonad (snarare än kostymbetonad) och starkt förknippad med vad ungdomar bar på de prestigefyllda Ivy League-universiteten i USA på 50- och 60-talet. Typiska plagg för stilen är button-down skjortor i oxfordtyg, klubblazer med emblem, randiga slipsar, chinos, pennyloafers, tweedkavajer samt tröjor och accessoarer som markerar skoltillhörighet.

il12

Ur filmen Frukost på Tiffany's. Notera Button-down skjortan, blazern och den bredrandiga slipsen.

il3

Skoluniformer ur filmen Döda poeters sällskap.

il62

Uppdaterad Ivy League ifrån Rugby Ralph Lauren.

il41

Sommarkostym som för tankarna till de amerikanska sydstaterna.

il51

Seersuckerkavaj, button-downskjorta i en sober blå färg och matchande slips. Dustin Hoffman i Mandomsprovet.

Eddie Murphy får en Ivy League uniform i filmen Ombytta roller.

Seglar-preppyn
Seglar-inriktningen har sin grund i vad östkusteliten hade på sig på när de semestrade längst med kusten i norra New England. Den är således mer avslappnad, sportig och färgglad än Ivy League-inriktningen. Stilen fick sitt mer allmänna genombrott på 80-talet och väcker fortfarande starka associationer till detta årtionde. Typiska plagg är vita shorts, pastellfärgade polos, randiga bälten, båtskor samt alla mönster och detaljer man på något sätt kan associera till segling.

Flera lager med pastellfärgade plagg avslutas med en klubblazer

sp6

Piketröjor med uppvikta kragar i starka färger.

Seersuckerkavaj och vit klubbkrage kombineras med ett par klarblåa byxor

En cricketväst placeras tillsammans med i övrigt traditionella plagg

De flesta som klär sig preppy klär sig dock i en blandning av, eller om man så vill en gyllene medelvägmellan dessa, två inriktningar och undviker att hamna i extremerna. Till exempel är det vanligt att placera ett mer färgstarkt och utåtriktat plagg i centrum och klä ner det med mera klassiska plagg runt om kring. Men man kan också göra det omvända och välja en utpräglad Ivy League look och bryta av det med en mer avslappnad detalj.

m1

Preppyinspireration i valet av plagg och passform men utan några extrema färgval.

m2

Traditionella och nedtonad Ivy League val matchas med en stark pastellrosa skjorta

Klubbkrage och -slips matchas med flera lager men utan extrema färger eller kombinationer.

Preppystilen får genomslag i valet av plagg och passform men de pastellgröna byxorna får stå ensamma i rampljuset färgmässigt.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Vad är preppy och vilka är dess inriktningar?

 1. Archibald skriver:

  Ett inspirerande och välkomponerat inlägg. Jag vill understryka den översta, vänstra bilden som en av de hållbara ursäkterna att bära en smalare slips, som ett klassiskt inslag i preppystilen.

  Jag har själv burit den på det viset, långt innan det blev modernt att ha den slappt hängande kring halsen på tribalfolkets vis, och kommer fortsätta med detta lång efter att modevågen ebbat ut.

 2. Erik skriver:

  Underbart inlägg, mycket intressant att läsa denna blogg!

 3. Johan skriver:

  Verkligen bra inlägg, kul att läsa

 4. p skriver:

  Kom med lite fler inlägg och oftare! =)

 5. Nicklas skriver:

  Grymt bra blogg måste jag säga! Vill gärna se mer fokus på Preppy, både nyheter och inspiration. Keep up!

 6. Archibald skriver:

  Svar till Erik, Johan, p och Nicklas:

  The Drones Club tackar ödmjukt för ert beröm och er uppmuntran. Vi jobbar hårt på att få ett så stadigt tillskott av nya inlägg som möjligt.

  Dock befinner sig alla vi skribenter olika livssituationer där framförallt arbete, men även övriga faktorer gör det svårt att hålla hög och jämn produktivitet.

  Vi hoppas att ni inte tappar intresset på vägen.

  Med vänliga hälsningar

  Archibald

 7. Jakob skriver:

  Även jag tittar in i bloggen ett par gånger om dagen i hopp om nya inlägg. Ett tips kanske skulle vara att aldrig publicera två inlägg samma dag för att på så vis sprida ut det goda? Även om ett inlägg är färdigskrivet så kan man ju vänta till morgondagen med att publicera det om det redan publicerats ett annat inlägg den dagen.

  Exempel på detta är ju era två senaste inlägg, som bägge var mycket läsvärda, där hade man ju kunnat spara det ena någon dag.

  Även om man på detta vis inte får fler inlägg så tror jag att utspridandet av dem får bloggen att kännas mer aktiv.

 8. Jakob skriver:

  Kom förresten på en ny ide till ett inlägg. Jag vill veta allt om näsduken som man ska ha i bröstfickan! Hur ska den se ut, färger? Mönster? Hur ska den ligga? Hur ska man vika den? Var ska man köpa den? Vilken näsduk ska man inte köpa?

 9. Johan skriver:

  Jakob: Bra idé, det skulle jag också vilja se.

  Kan ni göra samma sak om flugor? Ska på smokingfest om ett tag, vore kul att få veta mer om flugan, regler, ursprung och sånt.

 10. Archibald skriver:

  Jakob: Bra engagemang. Vi är alltid tacksamma för läsarnas åsikter och tankar om hur bloggen upplevs, och vad som kan komma att utgöra en förbättring.

  Angående näsduken är det likson slipsen ett oändligt stort ämne, vilket i slutändan mycket mynnar ut i eget tycke och smak. Jag skall dock ha det i åtanke inför framtida inlägg. Generellt säger man att den bör plocka upp någon av färgerna i den övriga klädseln. Själv känner jag dock att det fungerar bra bara tonen bara fungerar tillsammans med kostymens. Tll exempel en dovt grön näsduk med ett prickigt mönster till en marinblå kostym.

  Johan: Gällande flugan vill jag bara kort, inledningsvis säga: Frack, vit fluga och till smoking svart fluga. Alltid. Och så tjänar du mycket på att investera i en variant du knyter själv. Den ser bättre ut på plats, och ger ett mer genuint intryck.

  Vad det gäller fluga till vardags bär jag den själv inte så, har inte ens provat. Gör det om du känner att det kan passa dig, men även där uppmuntrar jag, av samma skäl som ovan, varianter du knyter själv. Det blir bara stiligt om det känns rätt och naturligt för dig själv.

 11. Johan skriver:

  Självklart har jag en svart fluga som jag knyter själv, det är inte första gången. Man är ju ingen barbar 🙂

  Kanske en artikel om smoking då?

 12. Archibald skriver:

  Johan: Det låter bra 🙂

 13. Rickard skriver:

  Mkt trevlig läsning,
  preppy stilen gillas skarpt!

 14. Nisse skriver:

  På andra bilden uppifrån i högerspalten är det en mkt snygg halsduk med emblem. Var kan man hitta sådana liknande?

 15. Ping: Fredagsprep « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s