Ralph Laurens estetiska ideal

Youtube är fantastiskt. PBS lagt upp en intervju med Ralph Lauren ifrån 1993. Den är väl värd att se för det perspektiv Ralph Lauren anlägger skiljer sig mycket ifrån majoritetsuppfattningen bland modeskapare.

Lauren har nämligen vägletts av ett klassiskt estetisk ideal i sitt arbete. Han har skapat det han tycker är vackert! För mannen på gatan kanske detta inte är något sensationellt men det är en mycket radikal ståndpunkt i estetiska sammanhang. Att skapa något bara för att det är vackert anses nämligen bland den estetiska eliten vara förlegat och småborgerligt. De anser istället att estetiken ska chockera, provocera, bryta tankemönster etc. De menar att det viktiga är att det man skapar är annorlunda.

På samma sätt som funktionalisterna en gång i tiden skrev ekvationen funktionalitet = vackert så vägleds dagens estetiska elit av ekvationen provokation = vackert.

Emot allt detta ställer sig Ralph Lauren och säger att hans ekvation är vackert = vackert.

Denna ekvation verkar Charlie Rose ha lite svårt att acceptera. Han försöker insinuera att Laurens estetik inte handlar om det sköna utan om makt/pengar. Att Ralph Lauren skapar kläder för de välbärgade och/eller de som vill verka välbärgade, och att han skapat allt detta för att tjäna pengar.

Men Lauren nappar inte kroken utan återkommer ständigt till att ledstjärnan i skapandet är hans estetiska ideal. Intervjun är en timme lång, men väl värd att se i sin helhet.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s