De 19 skjortorna i din basgarderob

I sektionerna om basgarderoben (I, II och III) behandlades skjortor lite styvmoderligt. Jag introducerade själva principen bakom basen i skjortgarderoben men utvecklade det hela inte särskilt mycket. Det tänkte jag rätta till nu.

I den småroliga boken ”The Man’s Book” av Thomas Fink finns det en liten utläggning under rubriken ”For Geeks” om hur många skjortor man behöver packa i relation till antalet byxor när man ska resa. Siffran för skjortor kommer man fram till genom att ta roten ur antalet dagar man kommer vara borta. Om man för skojs skull drar denna princip till sin spets kan man räkna ut att man på ett helt år, 365 dagar, behöver 19 skjortor. Vilket då alltså bör vara antalet man totalt sett har i sin garderob.

Detta matematiska sätt att komma fram till ”rätt” antal skjortor för garderoben verkar ha slagit an en strängar hos några andra bloggare (här och här) och jag ska förstås inte vara sämre. Visst kan man ifrågasätt varför just roten ur antalet dagar skulle vara rätt sätt att bedöma hur många skjortor man behöver, men fenomenet som sådant är rätt småkul. Låt oss därför inte diskutera formeln utan gå vidare till dess tillämpning.

Skulle jag sätta ihop en skjortgarderob bestående av nitton skjortor skulle jag välja följande:

Fyra vita skjortor varav en med cut-away krage

De vita skjortorna är basen i garderoben. De passar bra till allt och är aldrig fel. Till kostym, till jeans, till vardags, till fest en vit skjorta är alltid rätt. Därtill går den att matcha med i princip alla andra färger vilket gör den utmärkt om man vill sätta fokus på sin slips eller sin kavaj.

Den vita skjortan med cut-away krage använder du vid mer festliga/officiella tillfällen när du vill ge extra kraft åt din kostym. Bär den dock inte till vardags och inte utan slips.

Att ha skjortor av olika kvalitet i garderoben är också användbart. Visst i den bästa av världar har man bara skräddarsydda skjortor i dubbeltvinnad västindisk bomull med en trådtäthet närmare 200 än 100, men det är få som har råd att leva så. De flesta har istället en del skjortor för vardagen och en del för speciella tillfällen.

Därför har jag också valt olika skjortor ifrån olika prisklasser. Här får skjortorna ifrån Turnbull & Asser och New & Lingwood vara de två som plockas fram vid mer speciella tillfällen medan skjortorna ifrån T.M. Lewin och Harvie & Hudson får representera vardagsskjortorna. T.M. Lewin-skjortan väljare jag i twill istället för poplin för en slitstarkare och något mindre formell skjorta.

sh10010005_xl1vitnlcut240c444e0c8540f0d86023f89679dc43115428_n1

Två ljus-blåa skjortor

Den ljusblå skjortan tillhör, liksom den vita, basen i skjortgarderoben. Liksom den vita är den lätt att matcha rätt och passar till de flesta tillfällen. Vissa färger kan vara svårmatchade men rött, gult, grått och olika nyanser av blått är den ljusblå skjortans bästa vänner.

Men eftersom den ljusblå skjortan inte behövs i lika officiella sammanhang som den vita har jag här valt en ifrån T.M. Lewin och Harvie & Hudson. T.M. Lewin-skjortan väljare jag i twill istället för poplin för en slitstarkare och något mindre formell skjorta.

f0e52c3d4d3ca4ef6c4fdce8b15f4d0923475_n1

Tre blå-vitmönstrade skjortor

Som jag tidigare har skrivit om (här) har den blå-vitmönstrade skjortoran stora fördelar. Eftersom ”moderfärgerna” passar till mer eller mindre allt så gör även de mönstrade skjortorna det, utan att i sig själva bara bli bakgrund. Därför passar de blå-vitmönstrade också väl när man ska förstärka och/eller förändra sin klädsel utan att behöva vara rädd för att skjortan övermannar kostym, slips och näsduk.

Av de tre blå-vitmönstrade jag har valt är en ifrån New & Lingwood och två ifrån Charles Tyrwhitt. Den ifrån New & Lingwood är ljusblått penndragsmönstrad för en fräsch och mer formell skjorta medan den första ifrån Charles Tyrwhitt har ett ljusblått rutmönster och den andra täta mörkblå linjer.

ihbwblslfnytpicturephp

En rosa skjorta

Den rosa skjortan är kontroversiell i Sverige. Här förknippas den mycket med feminina män och s.k. brats som bär den uppknäppt en bra bit ner på bröstet. I den anglo-saxiska världen har den rosa skjortan en mer naturlig plats i affärsgardeoben och bärs där ihop med en slips.

Den svaga rosa färgen (till skillnad ifrån den mer kvinnligt varma) ger liksom ljusblått och vit en bra bakgrund till en kostym och en väl vald slips. Eftersom det här är en arbetsskjorta väljer jag en skjorta ifrån T.M. Lewin.

17266_n

En ljusgrå och vit skjorta

Ljusgrått är en farlig färg. Alldeles för många klappar ner i modeträsket där den ljusgrå skjortan mer eller mindre glittrar och kombineras med helsvarta/helvita 3 cm slipsar. That’s a big no-no.

Men en väl vald ljusgrå skjorta passar mycket bra ihop med t ex en mörkblå kostym och den bleka färgen skapar en utmärkt bakgrund till en mer färgsprakande slips.

Istället för en helt ljusgrå skjorta har jag här valt en i grunden vit skjorta med hårstråstunna ljusgrå linjer ifrån Charles Tyrwhitt. Vilket gör att den på håll ser helt ljusgrå ut men när man kommer närmare framträder mer av karaktär i skjortan.

snfdgr

En gräddfärgad skjorta

De gräddfärgade skjortorna tillhör inte vanligheten i den svenska mannens garderob. Något som i alla fall jag tycker är lite synd. Precis som sin vita släkting går den nämligen att matcha med de flesta färger, i alla fall så länge man väljer en gräddfärg som ligger mer åt det ljusa än det gula hållet. Samtidigt är den gräddfärgade skjortan betydligt mer informell än en vit skjorta. Den är således utmärkt att använda när man vill ha den lågmälda bakgrunden som en vit skjorta ger utan den vita skjortans formalitet. För att få rätt ”blekhet” har jag här valt en ifrån Charles Tyrwhitt.

splcre

En röd och vitmönstrad skjorta

Rött är en färg som kan vara för stark för en skjorta. En helröd skjorta blir t ex ofta för mörk för att komma till sin rätt. Men den starka röda färgen kan göra sig mycket bra som mönster på en i övrigt vit skjorta. Då blir den kraftiga röda färgen inte allomfattande utan lugnas ner av det vita och kan börja kombineras på en harmoniskt sätt med andra färger. En lyckat exempel på detta är t ex denna gingham-mönstrade skjorta ifrån Harvie & Hudson.

06fb09140730f2865b2c86b82b02e100

Två vita och två ljusblå button-down skjortor

Skjortgarderoben behöver dock inte bara vanliga skjortor utan även sin beskärda del av button-down skjortor. Button-down skjortan ger ett mycket avslappnat intryck och passar väl till de tillfällen då en slips skulle bli för formell.

De vita och ljusblå skjortornas förträffligheter behöver inte återupprepas, utan låt oss istället ta ett extra titt på tyget. Till ”vanliga” skjortor används ofta mer formella tyger som poplin eller twill medan button-down skjortor ofta kommer till sin rätt med det lättare, mjukare och mer informella oxford-tygen. Ju mer mjukt och informellt desto mer preppy. Försöker du utveckla den stilen välj då det vanliga oxford-tyget, och inte pinpoint eller royal.

Den mer traditionella stilen kräver dock två Brooks Brothers-skjortor – en i vit och en i ljusblått – i deras klassiska pinpoint-tyg, men jag väljer även en vit oxford button-down ifrån Ralph Lauren för att bejaka mina preppyböjelser.

Därtill är jag personligen svag för end-on-end tyger och väljer därför även en ljusblå Brooks Brothers-button-down tillverkad med detta tyg. End-on-end tyg tillverkas genom att man väver tyget med två olikfärgade trådar (oftast en huvudfärg och vit) vilket ger ett minimalt rutmönster i skjortorna som bara syns på mycket nära håll. På normalt avstånd ser istället tyget ut att vara i huvudfärgen. Fördelen med end-on-end metoden är att den ger möjligheten att få fram väldigt fräscha färger.

008e_white_enlarged008e_light-blue_enlarged1eoe797e_light-blue_enlargedppolo2-2336946_standard_dt

En rosa oxford button-down skjorta

En rosa button-down skjorta i oxford tyg ifrån Ralph Lauren är preppy när det är som bäst. Avslappnat men ändå kaxigt, stiligt men inte överarbetat. Matcha med ett par chinos och ett par tygskor och du är klar för sommaren.

ppolo2-3128336_standard_dt

En personligt präglad button-down skjorta

Ingen människa är den andra lik. Alla har sin egen stil och sin egen smak. Button-down skjortorna är rätt tillfälle att släppa loss detta. Dessa mer informella skjortor passar väl ihop med mer informella färger och mönster. Varför inte en grön och svartrandig? Eller en rutmönstrad plommonlila? Eller en ljusblårandig m. vapensköld? Eller en gul med vit krage? Eller en… ja, möjligheterna är många.

ppolo2-5304138_standard_dtppolo2-5146407_standard_dtppolo2-5314619_standard_dtppolo2-5146412_standard_dt

Att köpa skjortor är kul men på samma sätt som när man köper andra plagg är det lätt att hamna snett. Man köper på impuls istället för det man behöver eller så fastnar man med sin favoritfärg och utnyttjar inte hela färgspektret. Titta därför gärna i din egen garderob. Har du de olika typer av skjortor du behöver? Har du olika färger? Har du tillräckligt många skjortor? Och sist men inte minst har du tillräckligt många vita skjortor?

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till De 19 skjortorna i din basgarderob

 1. Carlsson skriver:

  Lysande guide!

 2. Jakob skriver:

  Ett litet tips är att Ralph Lauren har en riktigt fin rea just nu. Beställde en del kläder från dem i går. Bland annat den grön och svartrandig skjortan som ni tipsar om ovan vilken nu på rean endast kostar $49,99 mot ordinarie $89,50.

  Men det stora fynden som jag köpte var ”rutmönstrad plommonlila” som ni också tipsade om ovan, köpte den visserligen i en annan färg, men att bara betala $39,99 mot ordinarie $125 känns mycket fint!

 3. Carl skriver:

  Jakob: Vilket bolag använder du för att frakta sakerna till Sverige. PRL skeppar inte själv. Blir det inte moms och till på varorna?

 4. Gardens skriver:

  button down ska det vara annars kan det kvitta!

 5. Jakob skriver:

  Carl:
  Jag använder mig av http://www.jetcarrier.com/ vilka låter dig skaffa en ”amerikansk adress” hos dem. Dvs PRL skickar kläderna till din amerikanska adress. Sedan tar JetCarrier och skickar dem vidare till din svenska adress.

  Det blir så klart ett par hundralappar extra i frakt mot om RL hade skickat direkt till Sverige men om man köper ett par stycken plagg alternativt går samman med någon vän och delar på frakten så blir den kostnaden rätt obetydlig med tanke på hur mycket billigare kläderna är, särskilt om man likt mig handlar på deras rea där kläderna kostar 40 – 75% av USA-priserna.

  Däremot så är nog risken överhängande att man åker på moms och tull på varorna, har inte handlat på det här viset tidigare men jag har i mina beräkningar för vad det hela ska kosta lagt på denna kostnad då jag hellre räknar för högt än för lågt. Skulle jag slippa tull och moms ser jag det som en trevlig bonus.

  När man lägger in sin beställning hos JetCarrier (du lägger väldigt lätt och smidigt in dina beställningar hos dem, dvs i det här fallet talar om att ett paket från RL ska komma till min USA-adress samt väljer om man vill att det ska skickas med flyg eller båt) så har du också möjlighet att ange värdet på det hela. Där skulle du förstås kunna ange ett lägre värde än det verkliga om du vill ta lite risker, är möjligt att tullen då går på de siffror du angivit, men är inte säker. Och naturligtvis riskerar du säkerligen någon form av repressalier om detta upptäcks.

 6. Jakob skriver:

  Borde inte detta inlägg läggas till under ”A-listan (Guider och andra djuplodande inlägg på bloggen)”?

 7. Ping: En snabbintroduktion till skjorttyger « The Drones Club

 8. Ping: Levererat från London « The Drones Club

 9. Livgardist skriver:

  Jag skulle vilja slå ett slag för det amerikanska vardagsmärket Geoffrey Beenes skjortor. Deras ”Fitted” modeller är av de smalare europeiska snittet och förutom en trevlig design håller kvaliteten måttet i många tvättar och år. Normalpriser brukar vara 60-80 dollar, men på outlets förstås betydlig lägre. Bra kvalitet och stort utbud för ett vettigt pris. De har inte någon egen nätbutik.

 10. lg skriver skriver:

  Var (i Stockholm) får man tag på någon som säljer ”(skräddarsydda) skjortor i dubbeltvinnad västindisk bomull med en trådtäthet närmare 200 än 100”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s