Att vårda sina kostymer

Ta bort dina fläckar själv

Ta bort dina fläckar själv

First things first. I motsatts till vad många verkar tro är kemtvätt inte bra för kostymer. Kemtvätt är en riktig pärs för tyget och ett ständigt hot mot kostymens passform. Har man riktigt otur kommer limmet inuti kavaj (om man har en limmad kavaj) att lossna och då kommer bubblor uppstå i plagget och du får kasta den i återvinningen.

Att vårda sin kostym handlar alltså först och främst att se till så att plagget inte behöver åka till kemtvätten. Självfallet finns det alltid gånger när man inte har något val. Men de är ändå rätt sällan. De flesta problem kan man ta hand om själv.

Klädborste
Din första vän i klädvårdssammanhang är en ordentlig klädborste. Har det kommit lera på byxorna eller noppor ifrån din flickväns tröja på kavajen är det bara att ta borsten och borsta bort smutsen. Är leran våt kan det vara fördelaktigt att låta den torka innan man borstar bort den.

Även om det inte finns någon synlig smuts på plagget är det en god idé att ge kostymen en ordentlig genomborstning då och då, det tar bort saker som fastnat på plagget men som du inte alltid ser med blotta ögat.

Rätt galgar
För att en kostym ska behålla sin passform måste den hänga på en bra galge. Kostymer behöver rejäla bredaxlade galgar som helst ska bestå av (ceder)trä. Storleken och bredden ser till att kostymen hänger på samma sätt som den göra på dina axlar och träet suger upp väta ifrån plagget. Ordentliga galgar kan du till exempel få tag på via The Hanger Project.

Låt absolut inte din kostym hänga på de små smala metallsaker du får tillbaka den på efter att den varit hos kemtvätten.

Ångbehandling
När du använt din kostym en tung arbetsdag och den blivit skrynklig och/eller fått en lätt lukt är det dags att ångbehandla din kostym. Ånga gör nämligen mirakel med kostymer. Det tränger in i plagget utan att skada det, rättar ut skrynklor och tar bort dålig lukt utan några bieffekter!

Nästa lika fantastiskt är att du inte behöver en Whirlpool LRF4001RY för att göra detta. En Whirlpool LRF4001RY är visserligen praktiskt och förmodligen välinvesterade pengar för den som har råd och plats. Men för oss andra räcker en vanlig dusch.

Allt du behöver göra är att hänga upp kostymen på en galge i badrummet. Sätta på duschen och låt vattnet rinna varmt i ca 15-20 min (praktiskt att göra samtidigt som man duschar själv). Efter det bör skrynklorna vara bort och så även lättare lukter. Se bara till att vattnet ifrån duschen inte hamnar direkt på plagget.

Wool & Clean
Har du fått en fläck på kostymen som inte försvinner med hjälp av klädborsten kan du med fördel försöka behandla den själv. Det svenska företaget Silk & Clean har nämligen en mycket praktisk produkt som heter Wool & Clean. Det är små blötta lappar med kemikalier (lite som våtservetter) som man kan använda för punkt-kemtvätta enskilda fläckar. På så sätt sliper man utsätta kostymen för en hel kemtvätt men ändå få bort fläckar.

Rejäla trägalgar ifrån The Hanger Project

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Att vårda sina kostymer

 1. Archibald skriver:

  Ångbehandling gör underverk! Som artikeln antyder är köpet av ett för ändamålet avsett hjälpmedel välinvesterade pengar.

  De är dock som sagt dyra, och ofta skrymmande. Duschen är svårslagen i sin enkelhet, framförallt på hotellrum under resan. Hemma behöver dock ofta användas till annat av övriga familjemedlemmar.

  Undertecknad har tänkt ett steg längre, och kommit på en lösning väl värd att prova: http://www.jula.se/e-Sales/esa/default.jsp
  (sök efter ångtvätt, 3 bar för 249 kr).

  Den är inte avsedd för kläder, med de facto, ånga som ånga! Den tar heller i princip ingen plats. Jag har använt den en tid nu, och den är otroligt bra för ändamålet.

 2. Ping: Ånga dina kläder enligt konstens alla regler « The Drones Club

 3. Erik skriver:

  Hej,
  bra tips på kostymvård. Men jag hittar inte produkten Wool & Clean i Silk & Cleans webshop. Vet du var den finns att köpa?

 4. Henrik skriver:

  Jag har ohyggligt svårt att hitta en bra klädborste! Bor i en hyfsat stor stad, men klädbutikernas personal ser frågande och oförstående ut. Tips på nätet, någon?

  • Archibald skriver:

   Den här borde kunna fungera. Den jag har själv är ärvd, men inte särskilt avancerad. Troligtvis har den naturborst.

   En något mer påkostad variant finner du på denna sida. Lycka till.

   • Henrik skriver:

    Tack för tipset! Valde att beställa en direkt från Kent Brushes. Ska det vara så ska det!

 5. Anders skriver:

  Då jag nyligen upptäckt denna synnerligen ”välsmakande” blogg kommer jag med ett inspel i ett gammalt men fortsatt aktuellt inlägg:
  En fuktig vit och ren näsduk (alternativt en bit lakansväv) läggs på en ev fläck. Pressa med strykjärn på medelhög värme och utan ånga tills näsduken är nära torr. Detta ”flyttar” över fläcken till näsduken och du undviker att använda kemikalier som kan skapa nya fläckar. Tänk bara på att näsduken/tygstycket är såpass stor så att den täcker hela sulan på strykjärnet, då det annars kan ge skador på tyget.

 6. Ping: En basgarderob i tre steg (I) « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s