Årstiden och skorna – skovård om vintern

Tweed och glencheck

Tweed och glencheck

I tider av trist svensk vinter är det lätt att längta efter vår och soligare tider. Kampen mot elementen blir mindre utmanade. Nu skall jag inte sticka under stol med att jag älskar hösten och vintern med alla möjligheter årstiderna ger i sig. Koftor, rockar och diverse plagg i tjockare material som inte riktigt lämpar sig under de varmare tiderna av året blir alltid ett kärt återseende när temperaturen kryper nedåt.

Skorna är utan tvekan det plagg som tar mest stryk i tider av blötsnö och regn. Generellt minskar förutsättningarna ofta urvalet av skotyper och material som praktiskt lämpar sig för årstiden. Många väljer att lägga till exempel favoritskorna i mocka på hyllan i väntan på skonsammare förhållanden. Detta kan dock avhjälpas med lite vilja och kunskaper om grundläggande skovård.

Det senaste tillskottet i skostallet blev ett par svarta chelseaboots i just mocka, samt ett par enklare skoblock i cederträ. De senare utgör en av grundförutsättningarna för bevarandet av alla skor. Se till att även investera i ett par skoblock vid köp av nya skor.

Chelseaboots, ev favorit bland skomodeller

Chelseaboots, ev favorit bland skomodeller

För att vårda dina nedsmutsade mockaskor behöver du en vettig mockaborste, och en tekanna. En mindre glamourös kastrull fungerar också, men ger ett mindre koncentrerat flöde av vattenånga, vilket är mindre effektivt enligt min erfarenhet. Har du inte tillgång till en mockaborste rekommenderas omgående införskaffandet av en. Till dess klarar du dig hyfsat med en nagelborste och ett fast suddgummi.

Jag föredrar själv att ha skoblocket i skon under hela processen.

 1. Börja med att borsta de fullständigt torra skorna rena från damm och smuts. Rugga upp de särskilt hårt anfrätta områdena med gummisidan av mockaborsten.
 2. Torkad smuts ”suddas” bort med de för ändamålet avsedda delarna av mockaborsten. Jämna sedan ut ytan med metalldelen av mockaborsten. Detta med en lätt cirkulär rörelse.
 Mockaborste

Mockaborste

Necessities in life

Necessities in life

Är dina älsklingar inte återställda vid det här laget, och om de till exempel blivit missfärgade av vatten, eller andra vårdslöst hanterade vätskor, vänder du dig till tekannan. Koka upp vatten, och låt den flödande ångan strömma över hela skon och fukta lädret ganska ordentligt, utan att blöta upp det för mycket. Det lyfter fibrerna i lädret, och luckrar upp många missfärgningar.

A finishing touch

A finishing touch

Ställ dina mockaskor att torka, nu med skoblocket i (om du inte haft det ifrån början). Detta för att bevara, och i möjligaste mån återställa formen på skon. När de är ordentligt torra, upprepa steg 1 och 2 igen efter behov.

Avsluta alltid hela förfarandet med att impregnera dina mockaskor för att förebygga framtida fläckar och missfärgningar.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Årstiden och skorna – skovård om vintern

 1. Serafim skriver:

  Hej!

  Jag undrar om vilka skoblock som helst funkar för att bevara skornas form? Har sett att de flesta engelska skor använder träblock i samma storlek (och form/vidhet) som skostorleken.

 2. Archibald skriver:

  Hej Serafim
  Det finns skoblock i många olika utföranden. De säljs i storlekar anpassade för motsvarande skostorlek. De jag visar i artikeln är av en enklare modell, och även då något billigare (ca 150:-)

  Som du skriver finns modeller speciellt utformade för speciella skor. Church’s och Crocett & Jones har exempelvis egna skoblock för de egna skorna.

  Dessa är säkerligen bäst för just de skorna, men alternativ som de enklare jag visat fungerar även mycket bra.

  Lycka till med skovårdandet

  Mvh

  Archibald

 3. Serafim skriver:

  Tackar!

  Har sett att de bättre brittiska skomakarna erbjuder skoblock i cederträ för 15 pund i webshoppen. Måste vara en bra investering om de enklare i Sverige kostar 150kr.

 4. Ping: Nyanser av grått, snyggt till vardags « The Drones Club

 5. Ping: Ånga dina kläder enligt konstens alla regler « The Drones Club

 6. Ping: Söndagens favorit « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s