Krönika: Svenska män. Allt är förlåtet!

Du är förlåten

Du är förlåten

Det är i vemod jag skriver dessa rader. För några dagar sedan efter jobbet tänkte jag spendera ett par utkompade eftermiddagstimmar med att titta runt på kostymer i Uppsalas butiker. Jag leta efter en typisk klassisk kostym med två knappar, mitt- eller sidoslitsar och i ett mörkgrått, mörkblått eller ljusgrått tyg. Det borde ju inte vara svårt att finna tänkte jag? Kanske skulle man till och med en kritstrecksrandig uppenbara sig?

Det var ett tag sedan jag senast besökt en vanlig konfektionsbutik på jakt efter klassiska plagg och i en stund av övermod förväntade jag mig att hitta någorlunda vad jag sökte. Mitt initiala övermod blev till besvikelse som med tiden och butikerna förbytes till en förtvivlan för att till sist ta formen av en djup känsloladdad vilja att förlåta och försonas med alla mina kära svenska bröder som går omkring i taskiga kostymer. Det är inte ert fel! Hur kan jag ha hållit er moraliskt ansvariga för ert agerande när ni inte erbjuds några alternativ! Förlåt mig mina övertramp likt jag har förlåtit era!

Jag har svårt att tro det själv men efter att besökt alla de stora kedjorna som H&M, MQ (x2), Kappahl, Brothers och Dressman (x2) hade jag inte någonstans funnit en kostym i den klassisk stilen. På H&M, MQ och Brothers härjade de svarta slimmade kostymerna (med sina smala slag) fritt och utbudet av storlekar var vedervärdigt. Inte i någon av butikerna fanns udda storlekar (t ex C104 eller C152 istället för bara C52) och mycket var utplockat trots att det bara är en månad till jul och högsäsong i handeln. På Dressman och Kappahl fanns det visserligen någon udda storlek här och där men även där gick det mesta i svart och en hel del plagg saknad slits (förutom att de var proppfyllda med polyester).

Hur kan det komma sig att dessa butikskedjor, där de flesta svenska män köper sina ”finkläder” (så uppfattar i alla fall jag det), inte ens erbjuder det mest grundläggande i mannens garderob – en helt vanlig kostym. Det är skandalöst.

I ren desperat hoppade jag in på Janemars för att ännu desperatare hoppa ut igen efter att sett Tiger of Swedens och Filippa K:s senaste prestationer i kostymväg. På anrika Bergmans i Uppsala tänkte jag att jag i alla fall skulle vara säker. Men icke sa nicke. Slimmade Sandkostymer vad de första som slog emot mig innan jag hitta till Oscar Jacobsson-kostymerna. Till min stora besvikelse var de inte den varma famn jag hade hoppats på.

En hel del av deras Oscar Jacobsson-utbud var ifrån den så kallade trendlinjen och när jag hittade de klassiska kostymer (de var undanskuffade i ett hörn) var utbudet inget att hurra över. En rad med svarta kostymer och ett par mörkblå. Jag tog på mig min storlek och den satt i stort bra (Oscar Jacobson kan fortfarande sina saker) men upptäckte till min förvåning att byxorna till kostymen fattades. En expedit upplyst mig om att de troligen sålts ihop med en annan kavaj men han visst inte när de möjligen skulle få in nya.

Faktum är att om jag hade varit i desperat behov av en ny kostym den dagen, till exempel till en tillställning dagen därpå, var det enda stället jag kunde få tag på en vettig kostym den exklusiva butiken Jaber Mode. Där testade jag flera olika kostymer ifrån välkända tillverkare med gott stöd ifrån en hjälpsam personal.

Problemet är bara den att de flesta män aldrig skulle sätta foten på Jaber. Många män ser 5000 kr inte som golvet för vad en kostym får kosta, utan som det absoluta taket. För andra män skulle det vara moraliskt oförsvarbart att spendera 5000 kr på en kostym på grund av deras förpliktelser mot hem och familj.

Det är sorgligt hur de klassiska plaggen på detta sätt trängs undan till exklusiva butiker utom räckhåll för den vanliga mannen, och att kunskapen om hur de ska bäras på så sätt förloras hos den stora massan.

Nu vet jag svenska män. Nu förstår jag. Era svarta illasittande kostymer är inte enbart erat fel. De plagg ni söker finns inte inom räckhåll för er och när ni ropar på hjälp finns det ingen på Brothers eller H&M som hör er bön. Ingen finns där för att leda er ur er ökenvandring. Därför svenska män är allt förlåtet.

Gussie

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Krönika: Svenska män. Allt är förlåtet!

 1. Dandy skriver:

  Så sant Nathaniel. Jag har varit på jag efter en vettig marinblå kostym en tid, utan att hitta ett vettigt alternativ. Med vettigt menar jag då mindre än 5000:- + bra, ens hyfsad passform.

  Dock har jag fortfarande svårt att förlåta alla män som helt sonika ändå köper och bär kostymer i fel storlek.

 2. Dandy skriver:

  På Jakt har jag varit…

 3. nathaniel skriver:

  Jag skulle säga att de flesta män bär fel storlek därför att de blir pålurade det av säljsugen personal. Om de inte har rätt storlek hemma brukar nämligen butikspersonal försöka hänga på en något annat (som förstås alltid sitter fel). Om man då saknar kunskap om hur en kostym ska sitta är det nog lätt att falla för smicker och säljsnack (”nej, nej den ska sitta så”, ”det är inne med kortare kavajer”, ”bredare axlarna förstärker bara din maskulinitet”, ”du vill väl att kostymen sitter lite bekvämt?”).

 4. Dandy skriver:

  Det finns få saker jag ogillar så starkt som det du nyss beskrev! ”Men du skall ju få plats med en tröja under” eller ”Men sträck fram armarna nu (som om du cyklar), känn hur kavajen stramar i ryggen…(hände mig nyligen på MQ)”. ”Du kan Inte ha den tightare än såhär”…

  När i helsike går man med armarna utsträckta framför sig på det viset?!? De vanligtvis för lågt skurna ärmhålen kommer givetvis orsaka att kavajärme åker upp något och att kavajen stramar i ryggen…

  En kavaj skall ju sitta som en handske när man står rakt upp och ner, inga glapp men inte heller strama…

  Jag svarar kategoriskt ”Nej tack” då, företrädesvis kvinnliga butiksbiträden, vill ”hjälpa till” av dessa orsaker.

  Det är inte långt till den dagen jag kommer att blanda mig i då jag ser dem utsätta andra män för detsamma, för det händer generande ofta.

  De står bredvid en skyltdocka med samma kvaj på, där uppnålad till passform i ryggen, och säger att samma kavaj på kunden sitter finfint. I mina ögon med samma smickrande siluett som valfritt cirkustält…

 5. nathaniel skriver:

  Det där med nålandet är verkligen ett hyckleri av stora mått. De låtsas alltid som om kavajerna sitter bra på kunden men för att de ska vara fina nog för deras skyltdockor ger de plaggen i praktiken en skrädderibehandling (även om man stannar vid nål-fasen).

 6. Erik skriver:

  Skaffa en näsduk är du snäll. Ditt bröst känns naket.

 7. fredrik skriver:

  en liten kommentar bara… jag delar er uppfattning om stil, men kan inte resonemanget sträckas lite längre? Passa på och läs igenom artikeln innan den läggs ut. Enkla stav- och syftningsfel kan förstöra en i övrigt mycket bra text och är ju enkla att rätta till.

 8. Dandy skriver:

  Fredrik: Vi tackar för det påpekandet. Vår strävan är att publicera språkmässigt korrekta artiklar. God stil förtas av ett fattigt och inkorrekt språk.

  Erik: Om din kommentar syftar till nästa inläggs bild rörande dresscode på kontoret, kan jag hålla med dig, det ser ganska naket ut.

  Jag förklarar avsaknaden med att kostymen och slipsen i sig är ett tillräckligt steg från normen i de miljöer jag vistas om dagarna.

  En näsduk är i min vardag vardag tyvärr så pass ovanlig att den riskerar att dra fokus från det jag förmedlar i min arbetssituation, och istället få folk att nyfiket stirra accessoaren.

  Den i sammanhanget paisleymönstrade sidennäsduken i rosa och lila fick av denna anledning istället stanna hemma i garderoben bland sina gelikar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s