En basgarderob i tre steg (III)

Till skillnad ifrån många andra länder och platser i världen har Sverige 4 distinkta årstider som alla ställer olika krav på klädseln. Steg 1 och steg 2 i basgarderoben består av kläder som kan användas under större delen av året. Den man som vill vara välklädd året om bör dock även årstidsanpassa sin klädsel.

En tweedkavaj ifrån Roderick Charles
Hittills har vi rört oss med enfärgade gråa och blåa kavajer, denna gröna och rödrutiga tweedkavaj tillför en ny dimension till garderoben. Bärs med fördel ihop en i övrigt mer nedtonad klädsel för att ostört få ta den plats som den förtjänar.

Två tattersallmönstrade skjortor ifrån Cordings
Tattersallmönstret är hösten och landsbygdens mönster. Det klassiska rutmönstret kan komma i olika storlekar men har alltid jordnära färger som bas. När du vill löpa hela linan ut med tweedkavaj, helbrogues och manchesterbyxor – vilket du borde vilja!

En ullslips ifrån Charles Tyrwhitt
På vintern plockar många fram de virkade ullslipsarna men personligen håller jag fast vid de vävda ull- eller ull/silkes-slipsarna. Poängen med ullslipsarna är att den grövre ytan ska passa med årstidens något mer barska väder. Antingen komplimenterar den en i övrigt vinterbetonad klädsel eller så för den in ett sådant element till en vardaglig kostym.

En v-ringad tröja ifrån Tommy Hilfiger
Under de kallare årstiderna kan det vara behövligt med en tröja under kavajen eller över skjortan. Denna v-ringade i en ljus jordfärg kan enkelt kombineras med alla kavajer i basgarderoben och de flesta skjortorna.

Ett par manchesterbyxor ifrån J.Press
Manchesterbyxor är varmt, snyggt och mjukt. Tyget fungerar mycket bra med djupa färger som vinröd, buteljgrönt och brunt. På vintern ersätter manchesterbyxorna de varmare årstidernas chinos.

En halvfodrar sommarkavaj ifrån Charles Tyrwhitt
Bara för att det är sommar är det inte nödvändigt att behöva kompromissa med klädseln. När värmen når Norden byter man ut de helfodrade ullkavajerna mot halv- eller ofodrade kavajer i linne eller bomull.

Att bära en helt ofodrad linnekavaj är ungefär lika svalt som att inte bära en kavaj överhuvudtaget. Detta eftersom luften strömmar genom kavajen som om den i princip inte fanns där. Men ofodrade kavajer slits också fortare, är svårare att ta på sig och faller sämre vilket är skälet till att många föredrar halvfodrade sommarkavajer – dessa är tyvärr dock något varmare.

Sommarbetonad skjorta ifrån Thomas Pink, Rugby Ralph Lauren och Charles Tyrwhitt
Även i skjortväg kan det vara av intresse att införskaffa mer sommarbetonade varianter. Skjortor av linne eller bäckebölja (seersucker) är exempel på svala alternativ.

På samma sätt som mörka och jordnära färger passar på hösten passar pasteller bättre på sommaren. Att kombinera basplaggen ifrån steg 1 och steg 2 med något mer vågade skjortfärger – som grön, lila eller gul – fungerar ofta bra på sommaren.

En polotröja ifrån Hackett och en rugbytröja ifrån Gant
Även välklädda män väljer att under sommarsemestern klä sig något mer sportigt och ledigt. I överdelsväg innebär det ofta en polo- eller rugbytröja. Plaggen är svala men ändå inte helt utan stil. Man slipper till exempel vara utan krage, och starka färger kommer i polo- och rugbytröjorna till sin rätt.

Ett par tunnare byxor ifrån J.Press
Ett par ljusa byxor i ett tunnare tyg kommer ofta till användning på sommaren. Ett par byxor i off-white är en sommarstandard som framhäver andra mer färgglada plagg.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En basgarderob i tre steg (III)

 1. Ping: En basgarderob i tre steg (II) « The Drones Club

 2. Ping: En basgarderob i tre steg (I) « The Drones Club

 3. Ping: De 19 skjortorna i din basgarderob « The Drones Club

 4. Perkmar skriver:

  I sökandet efter steg tre en eftermiddag innan jobbet steg jag in i en underbar herr butik i Halmstad, Thomas, och det var inte ett enda plagg jag missade, allt värt att ha i garderoben. Med kunnig och underbart trevlig personal innehåller den här butiken mycket trevliga märken, från de klassiska till de allt för ouppmärksammade engelska märkena. Om ni har vägarna förbi Halmstad eller bor i Halmstad är det ett måste att titta in här! Dessutom har restaurangen, Lilla Helfwetet, som ligger jämte underbar mat och vid rätt tillfälle kan vi mycket väl ses, i största sannolikhet kommer jag bära arbetskläder!

 5. Lindberg skriver:

  Var är huvudbonaden?

 6. Ping: Uppdatering av basgarderoben « The Drones Club

 7. Johan skriver:

  Säljs Cordings tattersall-skortor någonstans i Stockholm eller Sverige? Och hur breda är de? ”Please note: our shirts have a traditional generous cut; we haven’t skimped on cloth, ensuring ease of movement” från deras hemsida ger ju en bild av ett helt rakt snitt, vilket inte alltid är smickrande för en 196 centimeter lång man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s