Nyspråk eroderar brittiska klädestraditioner

Nyspråk finns överallt i samhället, även inom klädesindustrin. I förlorade nyligen de traditionella skräddarna en strid om ordet bespoke (skräddarsytt). Bespoke har alltid tidigare inneburit en individuellt uppsytt plagg som under arbetsprocessen anpassas efter bärarens kropp genom flera ”fittings” och som tillverkas i sin helhet av en skräddare. Men efter ett beslut av brittiska UK Advertising Standards Authority kan nu alla plagg som tilverkas på beställning kallas bespoke. Något främst företaget Sartoriani försöker snylta på.

Nu har företaget gått ett steg längre och hävdar att de erbjuder de ”The finest bespoke shirts in the world”. Personligen tror jag Turnball & Asser och Hilditch & Key skulle invända mot den beskrivningen. Det är inte utan att man tänker på Alan Clarkes evigt gällande ord: ”Vi behöver inga nya jävla idéer”. Läs Simon Cromptons rättmätiga vrede här

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s