Skillnaden mellan en formell och informell skjorta

Vit 180's skjorta ifrån Charles Tyrwhitt

Mycket av skillnaden mellan en formell och en informell skjorta ligger i om den prioriterar det estetiska eller det funktionella. En formell skjorta har därför ett solitt bröst utan någon bröstficka, en krage med uttagbara kraglattor och dubbelmanschett. Avsaknaden av bröstficka gör att skjortan blir mer strikt, de uttagbara kraglattorna skapar en skarpare krage och dubbelmanschetterna visar ger en estetisk rullning längst ut på ärmen. Därför tjänar en formell skjorta också på att vara figursydd och sitta nära kroppen och förlorar i kraft om den är ostruken.

Den informella skjortan i sin tur präglas mer av funktionalitet än estetik (därmed inte sagt att den är ful). En bröstficka finns på plats och skapar ett avslappnat intryck och vid kragen samt ärmen finns knappar som gör att bäraren mer eller mindre är redo att gå så fort skjortan är på. Den informella skjortan kan därför också vara lite mer pösig och kan också få var lite skrynklig.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skillnaden mellan en formell och informell skjorta

  1. Gurra skriver:

    De utdragbara kragplattorna är absolut inget måste. Det ar en glidardetalj som oftast finns till bättre skjortor men dess förekommst i sig gör ju inte skjortan finare eller mer formell. Finns t om skjortmakare som medvetet väljer att inte ha kragplattor eftersom de med det vill visa att deras skjorta är av sa bra kvalit’e att det ej behövs.

  2. nathaniel skriver:

    Visst är verkliga måsten få inom klädvärlden, det kan jag hålla med om, och bara för att en skjorta är formell så är den inte per definition ”fin”.

    Men visst gör (uttagbara) kraglattor en skjorta mer formell. Till skillnad ifrån den mer informella och sportiga button-down-varianten skapar kraglattor en styvhet i kragen som ger den en mer strikt framtoning. Insydda kraglattor skapar inte samma styvhet p.g.a. det lättböjliga material som används till dessa. Hade man använt metall eller hårdplats (som med uttagbara kraglattor) skulle kragen förstöras i tvätten.

    En kvalitetsskjorta helt utan kraglattor och utan botton down-knappar har jag aldrig sett. Jag tror säkert att de finns men i så fall skulle man behöva stärka kragen varje gång man ska använda den för att få rätt styvhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s