En basgarderob i tre steg (II)

En mörkgrå flannelkostym ifrån Charles Tyrwhitt
Som vi var inne på i steg 1 (här) så är grått och blått grundfärgerna i en mans garderob. Denna flannelkostym kompletterar på ett bra sätt de plagg som samlats i steg 1. Den är mer informell än den blå twillkostymen och varm nog att använda utan överrock på höst och vår. Kostymens olika delar kan användas var för sig ihop med övriga plagg. Kavajen kan matchas med såväl de blå byxorna som chinosen. Flannelbyxorna kan användas till alla tre kavajer, och västen likaså.

En blå blazer ifrån New and Lingwood
Även om du kan komma en bit med din mörkblå kavaj bör du köpa en riktig blazer. Delvis är det en slitagefråga. Låter man inte plagg vila så slits de fortare, vilket inte minst är problematiskt när plagget är en del av en kostym. Men en blazer skiljer sig också åt ifrån en typisk kostymkavaj så till vida att den ofta är gjord av grövre tyger. Köper man en mörkblå kavaj i ett fint och tunt kostymtyg passar den inte helt och fullt som blazer.

Men framförallt är en blazer mer informell inte minst i form av udda knappar. Traditionellt gäller mässingsknappar men även andra metallknappar har blivit vanligare, till exempel silver eller antikfärgad mässing. Gillar man inte metallknappar är vita eller mörkbruna knappar lämpliga substitut.

Fyra skjortor ifrån Charles Tyrwhitt
Ett av de enklare sätten att skapa variation i garderoben är att köpa in fler skjortor i varierande men smakfulla mönster och färger. En vinröd gingham matchar väl med såväl mörkblått som grått utan att bli så kraftig som klarrött.

En gräddfärgad skjorta ser i princip vit ut men är inte lika blek och stel, vilket gör den mer informell samtidigt som den lyfter fram andra färger väl.

En diskret mönstrad blå skjorta med vit krage vidgar kombinationsmöjligheterna och passar bra inte minst tillsammans med de mer tjockare grå flannel- och tweedkavajerna.

En blå-rosa ginghamskjorta kan vara svårare att matcha men den tar sin plats. Ihop med en i övrigt nedtonad klädsel kommer den till sin rätt.

Två slipsar och en fluga ifrån Polo Ralph Lauren
I steg 1 införskaffades två primärt blåa slipsar. För att utöka variationsmöjligheterna är det naturliga steget att öka antalet färger. I detta fall med en vinröd och en gul slips. Jag vill även slå ett slag för flugan som även om den skrämmer många ger den självsäkre bäraren nya bra kombinationsmöjligheter.

Två paisleymönstrade näsdukar ifrån Polo Ralph Lauren
Jag har länge tyckt att när det kommer till slipsar och näsdukar hamnar utbudet ofta fel. Det är lätt att få tag på paisleymönstade slipsar och enfärgade näsdukar, men svårare att få tag på enfärgade slipsar och paisleymönstrade näsdukar. Det borde vara tvärtom. Näsdukar finns till för att tillföra färg och mönster. För det passar paisleymönstret perfekt, inte minst eftersom det fungera väl ihop med i princip alla vikningar.

Hur man matchar näsdukar kan du läs här

Ett par bruna helbrogues ifrån Church
För par bruna helbrogues ger nya möjligheter att matcha upp och ner sin övriga klädsel i jämförelse med att bara äga svarta oxfords. Brunt är mer informellt samtidigt som helbrogues ger en stilmässig höjning åt de olika klädkombinationerna. Den mörkblå kostymens tysta och enkla elegans som möjliggjordes i steg 1 kan med hjälp av dessa brogues och en av ovanstående skjortor istället bli en mer rättfram kombination.

Ett brunt bälte ifrån Hackett
Till bruna skor behövs ett matchande brunt bälte.

Ett par egna manschettknappar ifrån Benson och Clegg
Manschettknappar ska likt slipsar ta plats, men på rätt sätt. Fel använt så faller det hela pladask, rätt använt så är det skillnaden mellan en uppklädd och en välklädd person. Därför behöver du mer en ett par.

Personligen är jag lite svag för Benson och Cleggs serie med manchettknappar skapade utifrån gamla mynt.

Har man de plagg som finns i steg 1 och steg 2 så klarar man sig väldigt långt i vardagen (plocka upp några fler par byxor dock). I steg 3 ska vi titta närmare på årstidsanpassning.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En basgarderob i tre steg (II)

 1. Ping: En basgarderob i tre steg (I) « The Drones Club

 2. Ping: En basgarderob i tre steg (III) « The Drones Club

 3. Ping: De 19 skjortorna i din basgarderob « The Drones Club

 4. Perkmar skriver:

  Tack för en hjälpande hand, innan har jag ofta köpt på impuls eller för att jag sett någon annan bära ett snyggt plagg, nu fick jag en bättre bild på vad jag egentligen behöver.

 5. Ping: Uppdatering av basgarderoben « The Drones Club

 6. tack för en mycket bra guide.
  Jag har letat efter en bra flanellkostym på Charles Tyrwhitts hemsida men de verkar ha slutat med detta fabrikat eller? Har ni några bra tips om alternativ? Jag har hittat en Oscar Jacobsson Fuegokostym men den kostar näsan 5000 kronor vilket jag tyckte var i häftigaste laget…

  Tacksam för svar

  Daniel ”The Lundian drone”

  • Gussie skriver:

   Tyvärr verkar andelen flannelkostymer till bra pris vara få just nu. Flannel dyker upp med ojämna mellanrum i utbuden hos de brittiska handlarna men med betoning på höstkollektionen (de som just nu reas ut). Booksters flannelalternativ i sina utbud men då ligger priserna på samma nivå som OJ.

   • Köpet är nu avslutat!
    När det i Herrshopen i Lund var utförsäljning så köpte jag faktiskt en dubbelknäppt Oscar Jacobsson-kostym för det skamligt låga priset av 2500 kronor. Kvaliteten känns väldigt bra och snittet är modernt och helt rätt. Jag är mycket nöjd och avser att bära den flitigt! Tack återigen för en bra blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s