Inte kan man väl beställa skjortor på nätet?

Många tvivlar när det kommer till att köpa skjortor på nätet och det utifrån goda skäl. Det är inte fel att vilja ”känna på” produkten för att se dess kvalitet eller vilja testa ett plagg för att se att den sitter bra över kroppen. Vem skulle vilja ha en dålig skjorta eller en skjorta med dålig passform?

Jag menar dock att detta sätt att tänka är lite för inskränkt och bortser ifrån möjligheterna med internethandeln. Den som argumenterar på ovan angivna sätt utgår nämligen ifrån minst en av dessa två premisser: 1) att det inte finns några genomgående högkvalitativa skjorttillverkare som man alltid kan lita på och/eller 2) att en skjorta är klar för användning så fort man betalat för den i kassan eller man fått hem den i brevlådan.

Båda dessa tankesätt är villfarelser. Den första premissen inser de flesta fort att den är felaktigt, självfallet finns det företag vars produkter generellt sett håller hög kvalitet. Ska vi göra en lista så producerar t ex T.M. Lewin och Charles Tyrwhitt skjortor som kan stå sig i en fight emot våra inhemska märken vilken dag som helst i veckan medan företag som Harvie & Hudson och Hilditch & Key producerar bland de bästa skjortorna i världen. Köper du en skjorta ifrån något av dessa två företag kan du lita på att du betalar för kvaliteten inte märket.

Den andra felaktiga premissen sitter djupare i människor. Nu för tiden är folk vana vid att köpa alla sina kläder färdiga direkt i butiken och yttrar man ordet skräddare tittar folk lite snett på en.

Genom att köpa skjortor på nätet och dra nytta av de låga priser som där erbjuds och sedan ta plaggen till en skräddare kan man faktiskt få bra skjortor med bra passform till bra priser. Låt mig illustrera med en beräkning.

Säg att du beslutar dig för att falla för Harvie & Hudsons kampanj och beställer tre skjortor för £99 . På detta får du sedan placera ytterligare £16,50 för frakten. Tar du senare dessa tre skjortor till en skräddare för att justeras efter din kropp får du betala ca 250 kr per skjorta. Slår vi samman detta får vi:

Skjortor: ca 1185 kr
Frakt: ca 200 kr
Justeringar: ca 750 kr
Totalt: 2135 kr

Slutpriset för tre högkvalitetsskjortor som har individualiserat efter din kropp blir ungefär lika mycket som för två Eton eller två Stenström skjortor .

Gör vi samma beräkning med t ex Charles Tyrwhitts återkommande erbjudande om fyra skjortor för £100 får vi följande resultat.

Skjortor: ca 1200 kr
Frakt: ca 100 kr
Justeringar: ca 1000 kr
Totalt: 2300 kr

Väljer man Tyrwhitt får man således till priset av två Stenström- eller Etonskjortor fyra skjortor av fullt jämförbar kvalitet och med skräddarsydd passform.

Nätet har skapat fantastiskt möjligheter att klä sig bättre till ett billigare pris. Det kräver bara att man tänker lite annorlunda kring sina kläder.

Ifall du undrar kring profilen på olika engelska skjorttillverkare titta då gärna in på Manolos guide till Jermyn Street. En del märken saknas men finns det efterfrågan kan jag återkomma med texter kring dem.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Inte kan man väl beställa skjortor på nätet?

  1. Ping: Köpa Eton skjortor på nätet « The Drones Club

  2. Ping: En snabbintroduktion till skjorttyger « The Drones Club

  3. Hans skriver:

    Varför inte köpa dem måttsydda på direkten, så slipper du omvägen förbi skräddaren?
    Kalkyl för skjortmakarna.se tre måttsydda skjortor av hög kvalitet 1499kr, frakt 49kr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s