Skillnaden mellan olika typer av kostymer

Vad är det egentligen för skillnad på kostymer? Vad är kvalitet och vad är det inte? Var hittar man en kvalitetskostym? Låt oss titta närmare på de olika typer av kostymer som finns.

Skräddarsydda kostymer
De bästa kostymerna som produceras i världen är skräddarsydda (bespoke). Ordet skräddarsytt är lite missvisande då allt som en skräddare syr på teoretiskt kan kallas ”skräddarsytt”. Men vad man vanligtvis kallar skräddarsytt och vad vi refererar till här är den högsta nivån av skräddarsytt, där skräddaren tar fram ett individuellt mönster till varje kund.

Det är få skräddare som idag kan sy upp en hel kostym och få det att sitta bra. Traditionen och kunskapen förvaltas främst på Savile Row i London, i Neapel och till viss mån i Hong Kong. Det som gör skräddarsydd så unikt och eftertraktat är de höga kvalitetskraven när det kommer till passform. När man syr upp en skräddarsydd kostym ingår förutom den första måttagningen även flera utprovningar (fittings) då den halvfärdiga kavajen matchas mot kroppen och sys till fulländning. Det betyder bland annat att skräddarsydda kostymer på ett helt annat sätt än annan konfektion kan kompensera för och/eller gömma saker som dålig hållning eller oregelbundenheter i kroppsformen.

Andra viktiga aspekter av en skräddarsydd kostym är att en sådan tillverkas i sin helhet av skräddare och inte på ett löpande band i en fabrik. Men förutom passformen är det kanske främst användning av hästhårscanvas som mellanlägg som lockar många till skräddarsytt. Denna canvas är det som ger skräddarsydda kavajer ett så snyggt fall och ger dem en lång livslängd.

Allt detta är förstås en tidskrävande process. Att skräddarsy en kostym tar ofta 40-50 timmar och det vanliga förfarandet är att kunder får vänta någon månad mellan de olika utprovningarna. Därför kostar också en skräddarsydd kostym ifrån Savile Row £2000-3000 (2008) och uppåt beroende på val av material och detaljer.

I Sverige är det dock tunnsått med skräddare som erbjuder bespoke-tjänster. I Stockholm finns det två tappra företag som fortfarande erbjuder denna tjänst, A.W. Bauer och Götrich. Enligt uppgift får du betala ca 25.000 kr (2008) för en skräddarsydd kostym ifrån något av dessa skrädderier.

Måttsydda kostymer
Ett billigare alternativ till skräddarsytt som också strävar efter en god passform är måttsytt. Måttsydda kostymer är precis som det låter sydda efter kundens mått. Skillnaden emot skräddarsytt är att måtten bara tas en gång och att tillverkningen kan ske på olika sätt. En måttsydd kostym kan således vara allt ifrån en konfektionskostym som en skräddare har justerat till kundens mått till en kostym som skräddarsytts enligt konsten alla regler. Det vanligaste torde dock vara att kundens beställning sys upp i en fabrik.

Detta gör att det kan vara väldigt stor skillnad i kvalitet på olika måttsydda kavajer. Det finns flera kvalitetspucklar. Ett första sådan kvalitetspuckel är antalet mått. Generellt sätt kan man säga att ju fler mått som tas desto större är sannolikheten att kostymen sitter bra. Hur många mått som tas kan dock variera på ett inte helt oväsentligt sätt mellan olika företag/skräddare. En andra kvalitetspuckel är vem som tar måtten och hur kunnig den personen är. Har personen för lite erfarenhet kommer också kostymen sitta dåligt. En tredje puckel är vem som sedan tillverkar kostymen och hur. Det är ointressant hur bra måtten är tagna om den som sedan syr kostymen slarvar.En fjärde och sista stora kvalitetspuckel är valet av material. Att ingen kostym är bättre än tyget det görs av vet alla som någon gång fallit för att beställa en billig måttsydd kavaj under sin semesterresa i Thailand.

Generellt kan man säga att de många företag som erbjuder måttsydda tjänster över nätet sällan klarar sig över kvalitetspucklarna medan de företag som med en butik som bas erbjuder sig att måttsy kostymer med tyger ifrån välkända tillverkar ofta klarar sig bra.

Högkvalitativa konfektionskostymer
Den stora skillnaden mellan en högkvalitativ konfektionskostym och en vanlig konfektionskostym hittar man på insidan av kavajen. Alla kavajer har nämligen mellan det yttre lagret tyg och det inre laget tyg ett mellanlägg. Detta mellanlägg hjälper bland annat kavajen att falla på rätt sätt och behålla sin passform. Det går inte att sy upp en kavaj utan ett mellanlägg.

I en kavaj som tillverkats maskinellt i en fabrik är detta mellanlägg ett syntetmaterial som limmas fast i kavajen (fused). Detta är en av de främsta anledningarna till att en konfektionskavaj har en så (relativt) kort livslängd. Med tiden utsätts kavajen för ansträngningar (regn, kemtvätt, vanligt slitage etc.) som gör att det limmade mellanlagret lätt glider fel, börjar bubbla eller helt enkelt slits ut. Vilket i sin tur gör att kavajen ”dör” (den sitter inte snyggt utan ser bara konstig ut).

En högkvalitativ konfektionskostym har istället för ett limmat syntetmellanlägg ett mellanlägg av canvas som sys fast i kavajen. Detta canvasmellanlägg följer med kavajen på ett sätt som det limmade mellanlägget inte gör och eftersom canvas är ett naturmaterial har det längre livslängd än de syntetiska mellanläggen.

Om en kavaj har ett fastsytt mellanlägg istället för ett limmat kan man känna om man tar tag i kavajen under sista knappen. Nyper man till där ska man kunna känna att det finns ett eget tredje lager med tyg mellan det inre och yttre lagret. Ifall man inte känner något separat lager beror det på att det är fastlimmat i det yttre tyget.

Det finns endast ett fåtal företag som satsar på högkvalitativa konfektionskostymer med ett sytt canvasmellanlägg. Till dessa hör bland annat Brioni, Kilgour, Reuben Alexander, Chester Barrie, Corneliani, Oxxford Clothes, Kiton och Huntsman. Det finns även en del kostymtillverkare som trots att de mest säljer limmade kavajer även har en linje med dyrare kavajer med canvasmellanlägg. Det är bland annat Brooks Brothers Black Fleece, Ermenegildo Zegna och Ralph Lauren Purple Label. En konfektionskostym med hög kvalitet kostar mellan £800 och £1500 (2008).

I takt med att kunskapen om vad som gör en högkvalitativ kostym växer har en del märken börjat använda ord som förvillar köparen, som till exempel ”Full floating canvas chest piece” eller ”Half canvassed”. Det innebär oftast att det utöver det limmade mellanlägget finns en fastsydd bit canvasmellanlägg i den övre delen av kavajen, främst i slagen, för att bidra till passformen i denna kritiska del av kostymen.

Vanliga konfektionskostymer
Jag är ledsen att behöva berätta det här för dig men skillnaden i kvalitet mellan din coola och svindyra Filippa K kavaj och din polares ifrån Brothers är rätt små. De är förmodligen tillverkade på samma sätt, med samma typ av tyg i ungefär likadana fabriker. Det du betalade extra för var märket. Och det är förstås helt okej, så länge du gör det med öppna ögon.

Om någon vill betala extra för en märkeskavaj just därför att den kavajen var precis vad man var ute efter eller för att man vill definiera sig genom märket eller bara för att man mår bättre av det själv så är det helt okej för mig. Bara man inte lurar sig med att man får bättre kvalitet på grund av man köper ett visst märke. Ja, man kan få bättre kvalitet (till exempel ett bättre tyg) om man köper en märkeskavaj och ja, man kan också få bättre passform (vilket är mer vanligt) men det är inget säkert.

Vill du köpa en bra konfektionskostym ska du första och främst titta på passformen. Sitter den bra kan mycket annat förlåtas Generellt skulle jag vilja säga att de flesta som är ute efter bra och snygga kostymer bör i första hand fokusera på hur den sitter snarare än hur den ser ut inuti. En enkel kostym ifrån ett vanligt svenskt märke som sitter väl och justerats av en skräddare är betydligt snyggare än ett dyrt märke som sitter fel och säckigt.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Skillnaden mellan olika typer av kostymer

 1. Ping: Att tänka på när man köper sin (första) kostym « The Drones Club

 2. Zetha skriver:

  Kul att läsa en seriös site om hur män ska klä sig. Hoppas du kommer att ta upp olika typer av västar, krag/slag och hattar…

  BTW: fittings=provningar och för mina kostymer har det behövts 2 st provningar innan färdigt plagg. De sitter som gjutna och höjer verkligen min självkänsla och ”känns som ett” med mig.

 3. Andreas skriver:

  Grym blogg, hittade nyss hit och undrar om du kan tipsa om några skräddare som tidigare jobbat hos några av de kända företagen på Savile Row som nu har startat eget och som erbjuder bespoke tjänster för ca £1500?

 4. Oskar skriver:

  Woolpower (underställ) blandar ut ull med polyester för bland annat ökad slitstyrka. Nu är ju kanske inte underställ och kavajer samma sak men ändå…

 5. Per G skriver:

  Hej,

  Mycket intressant artikel. Kul att läsa lite om måttsydda på nätet, och mycket har ju hänt på 2 år inom det här området sedan artikeln skrevs.

  Jag använder kostym väldigt mycket i jobbet så jag har testat en hel del. Bla har jag köpt tre måttsydda kostymer på nätet. Första var från http://www.mycustomtailor.com. Blev väl inte direkt nöjd men inte heller missnöjd. Det var något med designen. Andra var från ett svenskt företag http://www.anysuit.se. Faktiskt mycket bättre. Tygerna kändes helt ok och kostymen satt bättre än min första måttsydda.

  Tredje och senaste köpte jag från http://www.tailoret.se och här blev jag faktiskt riktigt nöjd. Kostymen satt bra från början men jag valde ändå att göra en liten ”fitting” runt mage och midja (ingår i priserna).

  Jag kan faktiskt rekommendera både Anysuit och Tailoret.se!

  • Perra skriver:

   Det finns ett lite mindre företag(Mrbespoke.se) som säljer skräddarsydda kostymer, jag rekommenderar dom starkt, det märks att dom är handsydda. tailoret.se är också att rekommendera känns inte handsytt dock.

  • Erik C skriver:

   Har testat http://www.anysuit.se för ett år sen, fast deras hemsida och packettering är inte d bästa. Plaggen desto mer så – mycket nöjd! En vän köpte också en rock hos dem nyligen, och han kunde beställa från tyger som de inte har på hemsidan. Plus att han fick en skjorta i typ present.

 6. David Michael Calvert skriver:

  Tack för tipset rörande tailoret.se , de verkar ha ett bra urval ur tyger för skjortor. Är det någon annan här som har använt deras hemsida för skjortor? Funderar mellan denna sida tailorstore.se och några engelska hemsidor nämligen. Är i valet och kvalet och vill gärna känna mig mer bekväm innan jag beställer.

  Hur ställer sig konstkännarna till kontraster i kragen och de andra valen gentemot skjortans tyg? Jag känner att det är mer för sakens skull jag sitter och prövar olika kombinationer, utan större kunskap om hur der ser ut rent praktiskt.

  väl mött.

  • Peter skriver:

   Hej David,
   Jag har köpt 4 skjortor från http://www.tailoret.se; först en för att testa, och sedan 3 till.

   Grymt nöjd. Dom är dyrare än tex tailorstore.se men man får mycket skjorta för pengarna. Det enda jag kan klaga på är tailorets askassa bilder på hemsidan av skjorttygerna. Mina skjortor har jättefina tyger, men det framgår ju inte alls på hemsidan…

 7. Roland skriver:

  Hej! Fin blogg, mycket informativ.
  Hittills har jag köpt kavajer med ”småkända” märken som cavaliere m.m. men har nu funderat på att köpa en kavaj från Boss eller Oscar Jakobsson, hur är kvalitén på dessa? Någon som vet om det är värd priset?

 8. Mikael skriver:

  Hej!

  Funderar på att sy upp en kostym på Lords i Stockholm. Två stycken för 9 900 kr i tyg upp till 120s. Någon som vet om de är seriösa?

 9. Brevert skriver:

  Hur är kvaliteten på Oscar Jacobson? Är den högre än tex Brothers, Tiger etc?

 10. Ping: Recension av Dragon Inside | The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s