Att bära kavaj till jeans

Att bära jeans till kavaj är något ”nytt” som förr betraktades som stilmässigt fel. Snobberi säger en del och rynkar på nästan. Men skälet till varför jeans ansågs vara fel till kavaj är sannolikt enkelt, jeans betraktades förmodligen som arbetsbyxor och arbetskläder matchar man inte med kavaj. Vem skulle idag bära en kavaj till ett par snickarbyxor?

Men när jeansen blev mer moderikta plagg och fann sin plats i vardagen öppnades också vägen upp för att kombinera plagget med en kavaj. Idag är det helt okej att vid mer vardagliga tillfällen kombinera ett par jeans med en kavaj, men för att det ska se snyggt ut gäller det att välja rätt jeans.

Regel nummer ett är att ta ett par mörka jeans. Ljusa jeans skapar sällan en bra kontrast till kavajen (som dock gärna får vara ljus). Försök inte heller för allt i världen att matcha kavajens färg med jeansen, det ger bara ett fånigt intryck. Vill du matcha byxor och kavaj använd en kostym.

Regeln nummer två är att välja jeans som sitter som byxor ska sitta, d.v.s. inga baggy jeans och inga superslimmade saker heller. Har du en slimmad kavaj kan du ha ett par något mer tajta jeans men hip-hop baggy går aldrig till en kavaj. Det blir en stilpannkaka av alltihop.

Regel nummer tre är att välja rätt skjorta. Här är det enklast att få till en snygg kombination med hjälp av en enfärgad skjorta. I jeans/kavaj kombinationen skapar jeansen nog med konstrast att du inte behöver skapa mer intryck genom att välja t ex en mönstrad skjorta. Av samma anledning bör du skippa slipsen. En del lyckas med att bära slips till jeans men de flesta gör det inte.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Att bära kavaj till jeans

 1. daVinci skriver:

  Att det skulle vara något nytt med att bära kavaj till jeans är fel. Vi som var teenagers på 60-talet gjorde det. Kul att se det bevisat att ”för den nyfödde är alla gamla vitsar nya”.

 2. P. skriver:

  Nytt är väl här ett relativt begrepp (varpå jag placerade nytt inom citationstecken). Förmodligen har någon burit jeans tillsammans kavaj allt sedan dess plagg uppfunnits. I alla fall sedan jeans blev moderiktiga (40-50-tal?). Det eventuellt nya är således inte kombinationen utan acceptansen.

 3. Adam skriver:

  Virkad eller stickad slips funkar fint till jeans tycker jag.

 4. Erik skriver:

  Jag gillar stickad slips till jeans. Men som författaren skriver klarar få av att bära slips till jeans. Ofta blir det en för kraftig krasch mellan det dessade och causal.

 5. Archibald skriver:

  En skön kombination för att vardagligt få en lagom dressad sammansättning.

  Slipsen höjer enligt min uppfattning intrycket något snäpp. En v-ringad tröja gör den (slipsen) lättare att få in i helheten, om man annars känner att det annars blir svårburet.

  Känns slipsen som en helt naturlig del i helheten skall du också ha med den, då ser det troligtvis också bra ut. Gör slipsen i sammanhanget att du känner dig uppklädd, ska du skippa den.

  Slipsen till jeans och kavaj skall utstråla nonchalant elegans, och kräver ett visst mått av sprezzatura hos bäraren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s