En basgarderob i tre steg (I)

Varje man som söker en bättre stil kommer långt ifall han väljer att bygga ifrån en stabil grund. Här på bloggen kommer jag presentera hur man bygger och bygger på en basgarderob i tre olika steg.

Tanken med en basgarderob är att man genom att ”investera” i högkvalitativ och användbara kläder sedan skall kunna skapa ny variation och nya sammansättningar genom att bara köpa in något enstaka plagg.
För den som tar första steget mot en välfylld basgarderob är det ofta rätt beslut att inte kompromissar för mycket med plaggen utan istället lägger de där extra slantarna. Det får man både bättre och hållbarare kläder för (om man köper kvalitet och inte märken). Det är dyrt i början men man tjänar på det i längden.

För den som saknar stark egen inkomst är det förstås inte möjligt. Genom att vårda plaggen på rätt sätt och söka efter fynd går det att komma långt även med mindre slantar.

”Steg 1 i basgarderoben

En mörkblå kostym i twill ifrån Charles Tyrwhitt
Den mörkblå kostymen är enligt många den ultimata kostymen. Färgen är lättare att bära än svart, samtidigt som den möter alla formalitetskrav och är betydligt lättare att matcha med andra färger. Till en mörkblåkostym kan man, för att ta ett exempel, använda bruna såväl som svarta skor. Den marinblåa kostymen har också en bra lyster både i dagsljus (då den på håll faktiskt uppfattas som mörkare än svart) och på kvällen vilket är en stor fördel.

En grå fiskbensmönstrad tweedkavaj ifrån Tweed Country Sports
Den grå tweedkavajen är ett av de basplagg som är lätta att använda och passar med mycket. På det sättet är den inte helt olika den traditionella blazern. Den grå färgen går att matcha i princip med alla andra färger och lämnar på så sätt plats åt andra plagg att stiga fram.

En vit och en ljusblå skjorta med dubbelmanschett ifrån New and Lingwood
Enfärgade skjortor i vit och ljusblått tillhör de absolut vanligaste eftersom de är lätta att matcha och kan användas både i formella och informella sammanhang. Dessa två skjortor kommer ifrån New and Lingwood som kallar sig själva den mest traditionella av Englands herrekiperingar. De fungerar bland annats som leverantörer av Etons skoluniformer.

Genom att skaffa sig skjortor både med enkel- och dubbelmanschett ökar man genast möjligheten att skapa variation i sin klädsel. Genom sitt val av manschett och manschettknappar styr man upp och ner formaliteten i en kostym eller en udda blazer.

Tre button-down skjorta ifrån Brooks Brothers
Button-Down skjortan räknas i grund och botten som ett fritidsplagg och har därför flera fördelar (även om den kan användas i mer formella sammanhang). För det första är den utmärkt när man vill vara mer lätt klädd. Oavsett om det är för att man har ett jobb där klädkoden är mer avslappnad eller för att det faktiskt är ens fria tid. För det andra så ser button-down skjortan väldigt snygg ut även utan slips. Kraggsnibbarnas nedknäppning sänker i sig själva ett lugn till kragen. Originalet kommer ifrån U.S.A. där den lanserades av Brooks Brothers. Deras button-down skjortor är fortfarande idag bland de bättre i världen.

För att öka variationsmöjligheterna visavi skjortorna ifrån New and Lingwood passar det bra med mer iögonfallande skjortor. Mönstren och färgerna gör att de skapar variation i klädseln och inte bara fungerar som en bakgrundfond åt en slips eller kavaj.

Ett par chinos ifrån Polo Ralph Lauren
Chinos är en standardbyxa för den mer traditionellt klädda mannen. De khakifärgade chinosen är på många sätt button-down skjortans motsvarighet bland byxor. Lite mer åt det informella hållet men fortfarande möjliga att använda tillsammans med mer klassiska plagg.

Ett par svarta oxfords ifrån Herring Shoes
Att varje garderob behöver ett par svarta oxfords är väl så gott som självskrivet. Enkelt, elegant och nästan omöjligt att felmatcha.

Ett svart bälte ifrån New and Lingwood
Det borde vara förbjudet att bära byxor utan bälte eller hängseln. Det är bara fel. Lite som att bära dubbelmanchett utan manchettknappar eller slips utan krage. Bältet måste inte vara något speciellt, tvärtom är bältet ofta en associerar som passar sig väl i diskret framtoning. Ett bra exempel är detta enkla läderbälte ifrån New and Lingwood.

En blå slips med vita prickar och en blå-grönrandig slips ifrån T.M. Lewin
Vore jag en poet skulle jag skriva ballader till slipsarnas ära. Att upptäcka glädjen i en vacker slips är något jag önskar att alla män ska få göra. Tyvärr tror jag det är många som skräms bort ifrån slipsarna på grund av de många dåliga och misslyckade exempel som finns där ute.

En slips uppdrag är att tillföra det lilla extra och gör den inte det så fyller den inte sin funktion. Därför är valet av slips något fler män borde lägga energi på. Dessa två slipsar är kraftfulla inte minst ihop med den mörkblå kostymen och skjortorna ifrån New och Lingwood. Den vitprickiga passar sämre med Brooks Brothers men med dem passar den blå- och grönrandiga.

Ett par manchettknappar ifrån Skultuna
Manschettknappar är på många sätt som slipsar. Deras roll är att lyfta och förbättra. Manschettknappar som inte matchar, är för egensinniga eller på andra sätt tvivelaktiga fyller inte sitt uppdrag.

Dessa manschettknappar ifrån Skultuna skriker inte men när de drar till sig uppmärksamhet gör de det på rätt sätt. Silverbotten är vald för att matcha med skärpet och den blåa färgen för att matcha med slipsarna.

Denna första uppsättning plagg innehåller fyra stycken baskombinationer.
1: Mörkblå kostym (Mörkblå kavaj + byxor)
2: Grå tweed med mörkblå byxor
3: Mörkblå kavaj med khakhichinos
4: Grå tweed med khakichinos

Dessa fyra kombinationer kan man komma långt på. Inte minst om man tänker på vad de fem skjortorna och slipsarna medför.

Kostymen ihop med de N&L-skjortorna och slipsarna (den prickiga med vit skjorta och den randiga med den ljusblå) kan användas i alla formella sammanhang och ger ett enkelt med stramt intryck. Inga färgexplosioner eller avancerad matchning utan tyst elegans.

Genom att välja någon av de mönstrade Brooks Brothers skjortorna blir kostymen istället mer ledig och ihop med den rosa skjortans oxfordstyg går vi vägen över till preppy.

Genom att byta ut den mörkblå kavajen emot den grå tweedkavajen kan vi antingen behålla de stramare detaljerna med dubbelmanschett och slips eller välja en mer avslappnad väg med till exempel den rosa skjortan uppknäppt i halsen

Med chinosen blir den mörkblå kavajen närmast en blazer som kan bäras med alla skjortor och slipsar likväl som den grå tweeden.

——————————-
Uppdatering:
Se steg två här

Se steg tre här

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till En basgarderob i tre steg (I)

 1. Ping: En basgarderob i tre steg (II) « The Drones Club

 2. Ping: Att följa sina egna råd « The Drones Club

 3. Ping: En basgarderob i tre steg (III) « The Drones Club

 4. Ping: De 19 skjortorna i din basgarderob « The Drones Club

 5. Jakob skriver:

  Läge att uppdatera guidens tre steg lite? Många av länkarna funkar inte längre. Kanske värt att se över den och göra små uppdateringar en två gånger om året eller så?

 6. Ping: Saker varje drönare bör göra innan döden « The Drones Club

 7. Kingston skriver:

  Ni har gjirt en utomordentligt bra beskrivning på hur man bygger en bra basgarderob. Jag har dock en fråga angående en av länkarna som går till RalpLauren.com, har någon utav av er handlat där? Vet ni hur det fungerar med tullavgifter och sådant?

  Jag är ytterst tacksam för att ha upptäckt den blogg med likasinnade…drönar.

  Jag önskar er alla en god fortsättning och hoppas att ni har haft en underbar jul.

 8. nathaniel skriver:

  Vill du handla ifrån polo.com måste du använda dig av ett företag som vidaresänder paket (parcel forwarding) då polo.com inte levererar utanför USA.

  Tullen kommer att stoppa ditt paket och lägga på en tullavgift på 12% ovanpå värdet av paketet. Ovanpå värdet och tullavgiften tillkommer även moms på 25%. Så har du köpt kläder för 1000 kronor blir kostnaden efter tullavgiften 1120 kr och efter momsen 1400 kr.

  Några sådana avgifter tillkommer inte när man beställer ifrån t ex Storbritannien då vi, genom EU, har frihandel med dem (d.v.s. inga tullar eller andra skattepåslag än de som betalas av lokalborna för samma produkt).

  Det är alltså rätt dyrt att beställa ifrån USA. Räknar man in vidaresändningsföretagets avgift på runt 400 kr så förvandlas snart en beställning på tusen kronor till en kostnad på 2000 kr.

 9. Peter skriver:

  Personligen tycker jag att brogue är den snyggaste modellen av sko, och varvar tre par som jag använder till såväl jeans, chinos och kostym. Njae, mer sällan till jeans, kanske.

 10. Carl Larsson skriver:

  En svart kostym kan aldrig, aldrig, aldrig höra hemma i en klassisk garderob, oavsett vilket mönster den har och vilken färg den ser ut att ha. Såvida du inte arbetar som begravningsentreprenör, vill säga. Mellan- eller mörkgrå är ett lämpligt val. Inga ränder om det är din enda kostym, spara kritstrecken till kostym nummer två.

  Bälte till kostym är ett oskick och ser illa ut på en man äldre än 25. Det ser visserligen illa ut oavsett ålder, men pojkar kan tillåtas vissa ungdomliga dumheter. En klassisk kostym har inga hällor.

  • chuffnell skriver:

   Fast det där med bältet är ju bara larv. Klart att man kan ha bälte till kostym. Var har du snappat upp den idén?
   Personligen tycker jag att den som har råd att köpa skräddarsytt utan hällor ska göra det. Den som ser bra ut i hängslen kan bära det. Men hängslen är minsann inte något som passar på alla. Och då bör man baske mig bära bälte.

   • Carl Larsson skriver:

    Om byxorna har hällor måste naturligtvis ett bälte bäras, allt annat skulle se illa ut. Men en klassisk kostymbyxa har inga hällor, utan flärpar (straps, jag vet inte vad den vedertagna svenska översättningen är – sannolikt inte flärp!) samt knappar för att fästa hängslen. Bälte kan alltså inte bäras till en klassisk kostym; den som inte vill ha hängslen (och det är många som inte trivs med) får justera linningen med flärparna. Något annat alternativ finns inte.

    Men återigen: finns hällor så måste de naturligtvis fyllas av ett bälte. Hängslen är inget alternativ eftersom hällorna då kommer vara nakna och det finns sannolikt ändå inga knappar att fästa hängslena i.

    Självklart kan man bära en kostym med bälte, men kostymen är då inte av klassiskt snitt.

 11. Harald skriver:

  Okey innehåll, men att skriva sänker när man menar skänker och känner i stället för tjänar visar på nonchalans och kanske något mer.

  • Archibald skriver:

   Vi uppskattar alltid när läsare hjälper oss att hitta skriftliga missar i våra texter. Allrahelst när det sker artigt och rakryggat.

 12. Perkmar skriver:

  En höst/vinter garderob skulle uppskattas enormt då ni uppenbargligen gör ett utmärkt jobb och framförallt eftersom jag är i stort behov av tips angående ett trevligt plagg som värmer!

 13. Ping: Uppdatering av basgarderoben « The Drones Club

 14. Jerry skriver:

  Först och främst vill jag tacka för en väldigt bra blogg. Nu till saken, jag har nyligen införskaffat en grå herringbone-mönstrad tweedblazer. Problemet är att den har armbågspatchar i svart mocka (blazern i fråga är en Oscar Jacobson Fuego, för den som är intresserad). Anser ni att det vore stilmässigt fel att matcha denna blazer med t.ex. chinos i marinblå kulör och bruna skinnskor, med tanke på de svarta armbågspatcharna i kontrast till marinblått tyg och brunt skinn? Bör jag kanske skrädda om dem till bruna diton istället? Tilläggas bör att jag till största del använder bruna skinnskor och vill kunna bära denna blazer med detta.

  Tack på förhand!

  • Archibald skriver:

   Det låter som en utmärkt täkt kombination. Det finns säkert en och annan stilfascist som vill rata den, just pga. de svarta lapparna. Jag tycker det är att överdriva. Visst är det trevligt om lapparna matchar, men kavajens huvudfärg att ta hänsyn till, är ju grå.

   Vidare är kavajen säkert trevlig till svarta lätt slitna jeans och svarta brogues. Mycket nöje med en förmodat trevlig kavaj!

 15. Philip skriver:

  Är det inte läge att uppdatera guiden lite? Många av länkarna funkar inte längre och plaggen finns ej kvar i sortimentet längre. Visst, det är ett gammalt inlägg men dessa tre delar är värt guld! Bra och utförligt beskrivet av vad en basgarderob bör innehålla. Snälla, uppdatera!

  • Gussie skriver:

   Ska titta över länkarna men tyvärr är det svårt för oss att hålla alla plagg uppdaterade. Vad som finns och inte finns i lager hos leverantörerna ändras varje halvår.

   Se guiden som en inspiration och har du svårt att hitta vissa plagg som brukar vi kunna vara behjälpliga.

 16. Fredrik skriver:

  Finns det en exakt länk till Charles tyrwhitt Kostymen, lite klurig att hitta!

  Tack på förhand!

  • Gussie skriver:

   Eftersom CT:s utbud ändras varje halvår är det ingen idé att lägga in en exakt länk. Guiden är inte en direkt uppmaning att köpa enskilda plagg från en specifik tillverkare utan ett försök att förklara vilka typer av plagg som behövs i en basgarderob.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s