Varför Ny stil?

Finns det verkligen behov av fler klassiska herrmodebloggar efter genomslaget för bloggar som Manolo? Manolo, för at ta ett exempel, är ju trots allt mycket aktiv, tämligen heltäckande och därtill uppskattar den mycket av det klassiska herrmodet. Ibland är de nästan förr bra.

Mitt ödmjuka svar är således nej, denna blogg är ur ett funktionellt perspektiv helt onödig. Men jag har å andra sidan aldrig hävdat att något är gott bara för att det är funktionellt (och därmed dåligt bara för att det är icke-funktionellt). Jag bloggar här bara för att jag finner lite nöje i att göra så, precis du som läser denna blogg förmodligen gör det för att du finner det nöjsamt.

Denna blogg är inspirerad av tre händelser i min eget liv som frammanat ett litet argt klädmonster i mig. Dessa ”tre incidenter” kommer jag försöka vara vägledande i de texter jag skriver.

Den första ”incidenten” var när jag på Axess-TV såg det utmärkta debattprogram Kanon-TV där mode som fenomen diskuterades. Till min stora lättnad fanns det i detta program en person som stod upp för åsikten att modernt modet snarast var en karusell av stilar som över tid mest liknar en hund som jagar sin egen svans. Jag fann mig själv sitta och nicka med under större delen av programmet och önskade att någon skulle blåsa till strid mot galenskapen.

Den andra ”incidenten” var när några veckor senare när frågan kom upp när jag talade med en bekant. Han höll visserligen med om att herrmodet lämnade mycket att önska men menade på att en revival för klassiskt herrmode inte är möjligt p.g.a. att 1) det är för dyrt för gemene man, 2) det är för svårt för gemene man att förstå sig på och 3) för att det indirekt motarbetas av de stora klädföretagen som lever på att folk slit-och-slänger sin garderob för passa trenderna. Av dessa tre invändningar kan jag visserligen hålla med om den sista (företag tjänar pengar på konsumtion no big shocker) men invänder skarpt emot de två första. Med en bra basgarderob behöver inte det klassiskt herrmodet vara dyrt och de kunskapsmässiga krav som ställs på den som vill klä sig klassiskt är varken många eller avancerade. Har man bara lite sunt förnuft och kan knyta en slips kommer man rätt långt.

Den tredje ”incidenten” var när jag besökte en av Sverige medelstora städer. Jag trodde inte mina ögon! Visserligen har jag noterat tidigare att när man reser bortom Stockholm-Uppsala förändras klädmodet, men med anledning av de tidigare incidenterna så trädde kontraster fram allt tydligare. Inte för att majoriteten är klassiskt klädd i Stockholm/Uppsala men många, även yngre personer, har ofta en mer klassisk stil här. I denna stad (som tillhör en av de 10 största i Sverige) verkade den klassiska stilen vara mer eller mindre död. Under dagen såg jag inte en person under 50 år som bar kavaj och ingen under 35 år som bar skjorta. Detta trots att jag under samma dag såg fyra stycken herrbutiker av klassiskt snitt. Dessa butiker stod dock, trots att det var lönehelg, nästan tomma (man undrar hur de går runt?) medan t ex H&M och Carlings såg överbelamrade ut.

Därför kallar jag min blogg Ny stil. Inte för att stilen är ny utanför för att vi behöver ny stil i Sverige. Det är inte farligt att bära kavaj, en krage ramar in ditt ansikte och gympadojor är inte den enda sortens skor.

Välkommen

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varför Ny stil?

  1. Olof skriver:

    Det finns alltid utrymme för fler herrmodebloggar! Jag tror och hoppas precis som du att fler får upp ögonen för klassiskt herrmode för att få uppleva känslan av dessa kläder. Bloggar fyller där en viktig funktion att inspirera människor att våga prova de något mer klassiska märkena och avdramatisera en uppklädd stil.

    Lycka till,

    Olof, Manolo.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s