Mässdräkten och dess bärande

För några dagar sen inkom det en fråga till TDC-mailen angående inköp av mässdräkt. Det ger mig naturligtvis anledning att skriva mer utförligt om denna eleganta högtidsklädsel. Håll till godo!

Livgardeskadetter i mässdräkt. Livgardet och Trängregementet har silverdetaljer på dräkten, medan övriga har detaljer i guld.

En mässdräkt är en högtidsdräkt för militärer, alltså motsvarar den frack i civila sammanhang. Det finns olika varianter, beroende på vilket vapenslag man tillhör, men grundmodellen är densamma: En kort öppen jacka, tillsammans med byxor i samma tyg. Byxorna har revärer och i armén jackan har axelklaffar med gradbeteckningar på. Om man råkar tillhöra flottan sitter gradbeteckningarna på ärmarna, medan Flygvapnet både har axelklaffar (utan grad) och gradbeteckningar på ärmarna. Till detta bärs frackskjorta med vit väst och svart (!) fluga, skärmmössa, samt svarta välputsade skor, gärna lackskor. Den som vill kan även bära vita handskar till dräkten.

Utöver dessa tillbehör, finns det naturligtvis ytterligare möjligheter att köpa tillbehör till mässdräkten, som ibland lite nedsättande (eller uppskattande?) kallas ”parningsdräkten”. Manschettknappar med vapen från hemförband, vapengren eller truppslag. Hemförbandets färger som foder i jackan. Vit sidenhalsduk. Och, den absolut onödigaste investeringen – slängkappan, som ofta kostar runt 5000 kronor och sällan kan användas.

Flygvapenkadett med skolspecifika dekorationer i form av band över bröstet och medalj kring halsen.

Det finns också möjlighet att köpa en ”liten mässdräkt”, den militära motsvarigheten till smoking. Jackan och skjortan är desamma, men byxorna byts ut mot ett par utan revärer och en mörkblå väst bärs istället för den vita. Dessutom må svarta handskar bäras till dräkten.

Vem kan då ha en mässdräkt? Den svenska mässdräkten får bara bäras av svenska officerare, specialistofficerare och kadetter. Den tillhandahålls dock inte alls av Försvarsmakten, utan måste köpas av enskild individ.

Till sist, några inköpsställen:
- Ernst Nymans herrekipering, Karlskrona
- Militär Ekiperings Aktibolaget, Stockholm
- Monty’s Uniform, Stockholm

Reglemente kring sällskapsuniformer står att finna här.

Givakt!
Chuffnell

About these ads
Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

40 kommentarer till Mässdräkten och dess bärande

 1. Peder skriver:

  Trevligt initiativ, fast jag personligen föredrar m/ä framför den lite väl avslappnade mässdräkten.

  Observera att Trängen inte är och har aldrig varit ett gardesförband, dock bär de uniformsdetaljer i silver såsom numera Livgardet och fordom Liv- och Hustrupperna

 2. Alistair skriver:

  Absolut,

  Tillåt mig få tillägga/korrigera några saker:

  Mässjacka m/86, m1878 eller m/38 är inte ”öppen” utan knäpps med två små förbandsknappar förbundna med kedja i valfri längd (beroende på magomfånget….).

  Den översta bilden rymmer minst ett mysterium då den högra kadetten uppenbart bär byxor med felaktiga revärer. Dessa skall, för m/86, vara utförda i dubbla 11 mm galoner med 4mm mellan galonerna (som den vänstra kadetten). Dessutom har den högra kadetten en felaktig väst. Den skall ha rundade sjalslag och vara knäppt med 4 knappar (som den högra kadetten).

  Ett kuriosum är att den lilla mässdräkten kan, efter vederbörligt (HKV) tillstånd, bäras med väst utförd i fastställda förbandsfärger.

  Då reglementet anger ”galoscher” som fotbeklädnad så rymmer ju det ett utrymme för tolkning (vilket givetvis utnyttjas). Istället för lackskor (motsv) brukar jag bära mina sammetsskor med monogrambrodyr. Jag tycker det passar utmärkt.

  Sen vill jag hävda att m/ä är trevlig men att anföra argumentet att denna är att föredra för att mässdräkten vore för ”avslappnad” känns apart. Sällan är väl de tillfällen i uniform så avslappnade som när man får bära mässdräkt?

  Som gammal kadett vid Thess Hwita Lustslott och tillika Högarådsmedlem vid 205.QRZN, ”Then Utfvalda”, så gläds jag avslutningsvis åt att se en, förmodad, Thess Flygeladjutant (motsv) vid en yngre QRZ med staven i högsta hugg! Trevligt!

  MVH
  ~Alistair

  • Alistair skriver:

   Det är givetvisden vänstra kadetten som har en felaktig väst och den vänstra som har en korrekt väst… mea culpa.

   MVH
   ~Alistair

   • Alistair skriver:

    -Men vaf…n! Den HÖGRA har korrekt väst.
    Make note to one self: Read and READ again before you post!!!!

    MVH
    ~Alistair

  • Den högra skriver:

   Den högra har icke UPPENBART fel revärer på sina byxor!
   Då den högra kadetten är från kavalleriet så är det anledningen till att denne havar revär av den typen.

   ”Dessa skall, för m/86, vara utförda i dubbla 11 mm galoner med 4mm mellan galonerna”

   Svar ja, om bäraren är infanterist. En bred galon är kavalleriet

 3. Alistair skriver:

  Sen är det ju givetvis så att jag noterar att den högra kadetten bär 35 mm revär m/1845 vilket en LG/kavkadett får anlägga. Dubbla 11 mm galoner går givetvis också bra, inte bara för trängare.

  MVH
  ~Alistair

 4. Alistair skriver:

  Nu undrar jag om inte ”mysteriet” med västen är löst. Det verkar som att FM har tagit bort en närmare modellbeskrivning av hur västen skall se ut. Sålunda tycks en väst med spetsiga slag och tre knappar vara tillåtet. Där ser man.

  MVH
  ~Alistair

 5. SL skriver:

  Intressant monolog Alistair har:-)

  • Alistair skriver:

   För att travestera en känd dandy, ”-I am so clever that sometimes I don’t understand a single word of what I am saying.”

   Kul att någon finner den intressant, monologen alltså.

   MVH
   ~Alistair

 6. SL skriver:

  Minnen från tjänstgöringen i flygvapnet dyker upp så jag läser din monolog med stor
  behållning.

 7. Mästaren skriver:

  Militärer – ett utdöede släkte! prisa herren!

  • Alistair skriver:

   -Prisa vår demokrati istället för påstådda gudomar. Det är det svenska folket, genom sina folkvalda representanter, som decimerat antalet militärer genom årens lopp.

   MVH
   ~Alistair

   • Mästaren skriver:

    Alistair!
    Så fint PK….
    Jag prisar precis vem jag vill!

   • Peder skriver:

    Jag tycker nog att de högsta hönsen inom FM också har varit ganska så bra på att tigande lägga ner sig själva…

   • Alistair skriver:

    PK? Nja, snarare är mitt påstående långt mer sannolikt och troligt än något slags ingripande från en gudom. Jag hindrar dig dock inte från att prisa vem du vill. Jag pekar dock på en förklaring som grundar sig på faktiska förhållanden i den ”riktiga världen” och inte mystiska ingripanden från religiösa sagoväsen.
    Prisa på du…

    MVH
    ~Alistair

 8. Gustav skriver:

  Ok, jag har dock inte varit uppklädd i ”parningsdräkt” men dock i frack några gånger. För fracken så skulle jag vilja ge tre tips: (1) snöret i frackkavajen skall endast användas vid förvaring och ej när man har kavajen på sig (här verkar mässdräckten ibland ha kedja eller??) (2) Västen bör titta fram cirka 1-2 cm under frackrockens nedre del, men dock inte mer (Herrarna ovan har dock västen en bra bit upp), (3) Byxorna är från äldre modell och ska sitta högt! (Det ska t.ex. inte sitta så pass lågt och samtidigt västen så pass högt så att det blir för herre nr 3 i bild 2, där skjortan tittar fram).

  En annan fråga – hur ska handskarna sitta? Tycker inte det är snyggt såsom herre nr 1 i bild 1 har… samtidigt vill man ju inte visa någon hud…

  • Gustav skriver:

   Herre nr 2 i bild 1 har i mitt tycke också byxorna för lågt och västen för högt, dvs. även om man inte har en mage så tittar den fram. Herre nr 1 har däremot dragit upp byxorna och är lika fin som Fred Astair!

  • jonar242 skriver:

   Om västen, bra riktvärde: ett kuriosum, har sett en intervju där en äldre skräddare menade att västen i princip inte ska synas. Det omvända kallade han föraktfullt för ”att skarva med västen”. Och det är klart, på en del äldre herrar används västen så i takt med att midjemåttet ökar, vilket inte är bra.

 9. Grenstadius skriver:

  Den tyske schlagersångaren Max Raabe är en annan sevärd (och hörvärd) frackbärarförebild.

 10. Algy skriver:

  För egen del tycker jag att Sverige är helt fel ute i frågan om Försvarsmakten och dess drift och inriktning. Det är dock en annan diskussion. Jag måste bara uttrycka mitt väldiga ogillande av den allmänna värnpliktens avskaffande. Idioti.

  • Alistair skriver:

   -Jag delar din uppfattning Algy fast nu börjar denna diskussion (och mitt tidigare påstående till Mästaren) att närma sig farliga nivåer av både politik- och religionsdiskussion (i det senare fallet visavi Mästaren). Jag är inte bekväm med att föra mer utrerade diskussioner i dessa ämnen i ett sånt här forum. Jag tror jag stoppar där innan horder av den konservativa drönarfalangen kräver mitt liberala och ateistiska huvud på ett fat. :-D

   MVH
   ~Alistair

 11. barbakvinna skriver:

  Slängkappan är perfekt för damen vid kallt väder och uppskattas enormt :-)

 12. Markgreven skriver:

  Vill heller inte varken politisera eller moralisera i detta forum, men håller helt med Algy. Effekten av detta kommer vi att kunna observera förr än vi tror…Tyvärr!

 13. parbring skriver:

  Själv får jag inte bära mässdräkt, men väl en annan ”mäss”-dräkt, dvs prästerlig kaftan. Tyvärr kostar de ”skjortan” (och lite till), så jag äger ingen i nuläget. Ska väl råda bot på det någon dag, så får vi mötas i något sammanhang som kräver högtidligaste form av klädsel. :)

  • IngNilsson skriver:

   Det låter ju väldigt intressant. Har man lacksmunkskor till detta eller ämnar du ha mer konventionella skor?
   Cheers!

   • parbring skriver:

    Haha, där förekommer nog lite olika bruk.

   • IngNilsson skriver:

    Den präst i svenska kyrkan som förrättade den kyrkliga delen av min vigsel, inspekterade premisserna och avsedda kyrkrummet i kortbyxor och öppna sandaler. Samspråket med den jesuitpräst som var tänkt att hjälpa till med den del av ceremonin som behandlade min hustrus konfession, dvs den katolska, gjorde stora ögon och var inte imponerad.
    Jag förstår precis vad du menar :-)

    Cheers!

 14. Lindberg skriver:

  Några funderingar/synpunkter kring mässdräkten:
  Liten mässdräkt kan bäras med blå väst om damer ej är närvarande. I annat fall är det vit som gäller. I det förstnämnda fallet så får väst i traditionsfärger bäras, vilket sällan händer, tyvärr.
  Borde kragsniparna klämmas bakom fluga sådär? En fluga som i min ringa mening borde vara oknuten mellan varven.

 15. Per Dahl, RO/Kn skriver:

  undrar över en annan sak. den som bär fyrknäppt väst bär också en miniatyr, fäst på själva slaget. bör inte dekorationer vara fästa på jackan bredvid slaget, eller möjligen, i en anda av visst bohemeri, finnas i slagets knapphål, som om bandet vore trätt genom detta? Den gamla UniA jag har att slå i är ganska klar på denna punkt. Och vem skulle sätta en medalj på en civil fracks slag?

  • IngNilsson skriver:

   En idiot?

   • IngNilsson skriver:

    Eller varför inte sy på ett egenhändigt formgivet heraldiskt tygmärke på frackens bröstficka? När vi ändå sitter och gissar handikap, vad skulle en sådan människa lida av?
    Cheerio!

  • Anton skriver:

   På stor mässdräkt får miniatyrmedalj anbringas på jackans slag alt. så bärs fullstor medalj på vänster bröst. Till liten mässdräkt får endast miniatyrer på jackslaget bäras och inte fullstora. Vita handskar och skärmmössa bäres utomhus till stor och liten mässdräkt om inte chef vid organisationsenheten medger annat.

   http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/uniformer/5_Sallskapsuniformer.pdf

  • Alistair skriver:

   För att ytterligare förstärka Antons och Peders utmärkta klargörande i denna rudimentära fråga angående miniatyrers bärande på högtidsdräkt kan jag referera till följande svenska ”standardverk” inom området:
   ”Sveriges riddarordnar”, K. Löfström (1948)
   ”När och hur böra ordnar bäras”, E. Areen et al (1953)
   ”Svenska ordnar och medaljer”, F. Löwenhielm (1987)
   ”Utmärkelsetecken på militära uniformer”, C. Braunstein (2007)

   Apropå omdömet ”idiot” så undrar jag vad vilket karaktärs- eller intelligensomdöme som bör tillämpas när man beskriver en individ som uppenbart, i en sakfråga, inte har en aning vad denne talar om men samtidigt tycker att alla som gör som denne, i sakfrågan, är idioter?

   Ett allmänt råd till den/de som alltför lättvindigt brukar ta till arrogansens, ignoransens och raljansens synnerligen vassa och tveklöst dubbeleggiga vapen; läs på, för sjutton gubbar! Sen behöver vi inte ens ta diskussionen om gentlemannen och ”hövlighet” och ”takt” kontra ”oförskämdhet” och ”burdushet”. It goes without saying….

   MVH
   ~Alistair

 16. Peder skriver:

  Miniatyrmedaljer bärs alltid på slaget på både mässdräkt och frack. Medaljer, dekorationer och ordnar av originalstorlek dock över bröstfickan.

 17. Håkan skriver:

  ”Livgardet och Trängregementet har silverdetaljer på dräkten, medan övriga har detaljer i guld.”
  Är det inte så att övriga har detaljer i brons? Jag har hört detta men är osäker på vilket som är riktigt.

  • Peder skriver:

   Egentligen heter det ju guld- och silverfärgad metall. Men det finns ju inget som hindrar den excentriske officeren med välfylld plånbok att anlägga egenanskaffade tecken i ädelmetall…

   Brons har smugit in de moderna uniformssystemen nu när Amf knasat till det lite med ett baskermärke i guld som bäres tillsammans med KA-galoner i guld.

 18. Pelle skriver:

  Jag blir lite förskräckt när jag läser om skovalet. ”galoscher” är inget allmänt skodon utan ett par specifika överdragsskor i gummi avsedda att skydda finskorna som bärs inuti. Skovalet som man har att välja mellan är svarta lågskor eller svarta lackskor, dessa skall alltid vara utan utsmyckningar.
  Alltså svarta släta lågskor, inget clowneri om man vill representera sin arbetsgivare. Personliga utsvävningar tillåts i den civila världen…

 19. Psilander skriver:

  Några förtydliganden
  - Vit väst bärs till liten mässdräkt när civila damer är närvarande (sk Kustflottan special)
  - Det lilla spännet i jackan, aka transportsäkringen bäres ej utan hänger bara i i garderoben, alltannat ser kissnödigt ut.
  - Mässdräkt är en flottantradition som egentligen är lättnad i klädsel från paraduniformen, då epåletter och frackskört inte lämpade sig i gunrummet. Det vore trevligare om m/ä paraduniformerna iaf blev tillåtna som sällskapsuniform igen. Helst skulle hela m/87 systemet bli kontorsuniformer och paraduniform m/ä bäras vid högtidliga tillfällen så flyget kunde få tillbaka sin M/30 också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s