Gästinlägg: Mustaschen, mannens vän

Eustace gör härmed comeback till TDC genom ett välformulerat inlägg om mustaschen som gentlemannens vän.

En mustasch är för ansiktet vad slipsen är till skjortan. En mustasch kan komplettera ett ansikte likaväl som stjälpa en hel appiration. En väl avvägd mustasch kan ge mannen en stilig helhet samtidigt som den kan se ut som något som katten släpat in.

Mustaschen är ett exempel på trender som kommer och går i vågor. Nu är ”tredagarsstubben” och det som oftast benämns som ”Henriquatre skägget” det som ligger i tiden. Den renodlade mustaschen, det vill säga utan konkurrens från hak-, sid- och halsskägg slog igenom på allvar på 1800-talet. Innan hade det givetvis funnits mustascher men ofta i kombination med olika sorters skägg, till exempel ”pipskägget”.

Här nedan beskrivs de mustascher jag personligen kan tyckas vara, åtminstone historiskt och i sin kontext, de stiligaste och mest personlighetshöjande mustascherna.

Pröjsare, urspr. ”Preussare”. Väldigt populär under andra halvan av 1800-talet och kring sekelskiftet. Kommer givetvis från de stora borstiga mustascherna som preussiska generaler och politiker begagnade sig av i det Preussiska kungariket och sedemera Tyska Kejsardömet. Antagligen kom inspirationen österifrån för denna mustasch. Kända bärare är Otto von Bismarck och Erich Ludendorff.

Paul von Hindenburg (1847-1934)

Tangorabatt, som namnet hintar stammar denna mustasch ifrån Latinamerika och kom till Europa som ett mer ungdomligt alternativ till de mer buskiga mustascherna. Var väldigt populär under 40- och 50- talen, mycket tack vare filmens och TV-ns intåg på allvar. Ursprungligen australiensiske skådespelaren Errol Flynn är den självskrivne företrädaren för denna mustaschtyp.

Knävelborrar, ytterligare en tysk variant där namnet stammar från Knebelbart, vilket betyder ungefär tvärslående skägg. Mustasch kammad åt sidorna och ändarna pekandes uppåt. Brukar ibland benämnas ”Kaiser Wilhelm-mustasch” efter sin mest kända bärare Kejsar Wilhelm II.

Kejsar Wilhelm
(1859-1941)

”Tvinnad mustasch”, om man skall i något sammanhang driva med mustaschen som fenomen är det ofta denna typ som brukar få sig en känga. Detta är en mustasch som smörjs in med mustaschvax för att sedan tvinnas eller rullas med fingrarna. I Uppsalas skymtas bärare av denna mustasch faktiskt oftare än man tror. Spanske konstnären Salvador Dalí bar under delar av sitt liv en sådan här mustasch, även om han gjorde till sitt signum att ibland gå över gränsen med mustaschens längd etc.

Salvador Dalí (1904-
1989)

”Engelsk mustasch”, är en mustasch som slutligen engelsmännen tagit åt sig äran för. En ganska simpel mustasch som börjar slokande för att sedan smalna av och vända sig en aning uppåt. Väldigt förknippad med engelsk kolonialmakt. Återfick en renässans under andra världskriget bland RAF-piloter. Stephens Fry karaktär General Melchett i Black Adder pryder sitt ansikte med ett riktigt praktexemplar.

Polisongmustaschen, är någon form av hybrid mellan skägg och mustasch, men får ändå anses tillhöra den senare kategorin. Detta skägg var otroligt populärt bland adel och borgerskap i slutet av 1800-talet och kring sekelskiftet, kanske mest i Brittiska Imperiet. På 70-talet gjorde polisongerna comeback, men i annan skepnad. Denna ansiktsprydnad kräver såväl pondus som kroppshydda och personlighet för att bära. Brittiske skådespelaren Jimmy Edwards bar denna prydnad även så sent som på 80-talet.

Jimmy Edwards (1920-1988)

Som med mycket annat finns det inget ”rätt och fel” inom mustaschvärlden. För vissa passar man helt enkelt inte i ansiktsbehåring. Och nu undrar ni väl – har Eustace själv mustasch? Då är svaret nej. Men planer finns.

/Eustace

About these ads
Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Gästinlägg: Mustaschen, mannens vän

 1. Wilhelm Bock skriver:

  ”Preussare” uttalas väl egentligen ”Projsare” på svenska?

 2. Mästaren skriver:

  Just nu helskägg men kanske kanske – men då flyttar sambon.
  Uppfriskande mycket tyskt, kanske även blir lodenrockar framöver.
  Något som det var längesedan jag bar men som dykt upp som en
  hyfsat attraktiv tanke å senare tid.

 3. Lulu skriver:

  Har haft helskägg i många år men så sent som i förra veckan förvandlades min ansiktsprydnat till det här: http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/41782_89160887460_4270_n.jpg

 4. Lord Sidcup skriver:

  ”What are you doing with that razor, Jeeves?”
  ”There is, unfortunately, only one answer to Mrs Traver’s problem, Sir.”

 5. Fläderblom skriver:

  I sammanhanget kan det väl också vara lämpligt att nämna några av de talrika mustaschklubbar som finns över hela västvärlden. I Sverige har vi Svenska mustaschklubben, som är en svensk sektion av den brittiska The handlebar club. Svenskarna brukar ofta lyckas bra i världsmästerskapen i skägg och mustasch. Tyvärr får dessa sporter alltför litet utrymme i televisionen. Här finns några bilder från tävlingen 2011. Håkan Juholt skulle inte ha skuggan av en chans om han ställde upp. Notera att klasserna i världsmästerskapen skiljer sig ganska ordentligt från den taxonomi som ställs upp ovan. Har händelsevis någon av bloggens läsare några personliga erfarenheter av mustaschklubbar eller -mästerskap? Delge gärna oss andra dem i så fall.

  Den pogonologiskt intresserade får inte heller missa denna artikel om mustaschstrejken på Hotell Rydberg vid förra sekelskiftet.

  Låt överläppshåren växa! Mandom, mod, mustasch!

 6. SE skriver:

  För några år sedan sammanfattade vice magazine populariteten ganska bra om man ser till mustaschen som ett hipsterfenomen som stannade kvar även när hipstern blev äldre: det är ungefär som att lyssna på Journey, i början mest en plojgrej men sen kommer man på att fan, det här var ju ganska bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s