Grundläggande skjortvård

I ett e-brev från en läsare framkom önskemål om ett inlägg rörande strykning. Jag hade tänkt göra detta inlägg något mer omfattande, eftersom själva strykandet inte direkt är någon vetenskap. Själv tycker jag att den här videon sammanfattar strykandet rätt bra.

Vad man ska tänka på är de redskap man använder. Strykjärn som ärvts av föräldrar, delats med korridorskamrater, genomlevt lägenhetsbyten (skumpandet i en låda med köksredskap, verktyg eller delar av IKEA-möbler) eller på annat sätt utsatts för omild behandling kan få repor…

Ett repat strykjärn kommer att repa dina skjortor om du har otur, så det kan löna sig att ta en extra titt undertill. Om strykjärnet stått länge med vatten i, eller inte avkalkats på länge, kan det få för sig att avkalka sig självt – på din skjorta. Den brungula fläck som uppkommer är svår att få bort, så rengör strykjärnet då och då.

Sprayflaska kan, om sådan önskas, inhandlas i blomsteraffär eller bland krukväxterna i matbutiken. När det gäller strykbrädor kan det vara värt att höja ett varningens finger – om de utsatts för liknande omilda behandling som ovan, kan de göra mer skada än nytta genom att solka ner skjortan med smuts.

Det stora gisslet i drönarens skjortgarderob är de vita skjortorna. Inte för att de är jobbigare att stryka, utan för att de är så känsliga för smuts. Missfärgningar som på en färgad skjorta inte skulle ha synts, ser riktigt dassigt ut på en vit dito. Följ då denna guide för att bleka skjortan. Om det bara rör sig om enstaka fläckar, bör inte blekmedel användas – det tar inte bort fläcken, utan bleker den bara till en gulaktig nyans.

Skjortor bör naturligtvis inte hänga på de stålgalgar som delas ut av den lokala kemtvättsinrättningen. Men i min värld är det svårt att motivera några dyrare investeringar på galgfronten. IKEAs trägalgar duger gott, men de plastgalgar som säljs i kilovikt på samma varuhus misshandlar skjortan å det grövsta. Galgen bör i största möjliga mån påminna om en människas axelparti, även om tjockleken inte behöver vara densamma.

Ta-ta
Chuffy

About these ads
Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Grundläggande skjortvård

  1. Daniel skriver:

    Ett tips jag skulle vilja bidra med är att köpa en strykbräda som smalnar av ordentligt i fronten så att man lätt kan trä på början av ärmen. Jag har själv haft en riktigt trubbig strykbräda och det är inte kul alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s