Underliga kontraster

Den senaste tiden har jag umgåtts mycket med uniformerade människor. Ätit på jobbet. Sovit på jobbet. Umgåtts med jobbet. På sätt och vis är det nyttigt. När jag åter gett mig ut bland civila, skjortbeklädda, icke-uniformerade, människor, väcks reaktioner starkare än tidigare. Något jag kommit att reagera starkare och starkare emot är skjortor med kontrasterande knappar. Blå-vitrandiga skjortor med röda knappar. Vita skjortor med svarta knappar. Svarta skjortor med rosa knappar. Kombinationerna är förskräckliga. Kontrasterna är underliga.

Den främste användaren av de gräsliga plaggen är Håkan Juholt, som för övrigt också haft den goda smaken att strosa runt med Hugo Boss-loggan på sitt piratkopierade bälte. Är detta människors bild av hur man ”sticker ut från mängden” och ”piffar till” sin klädsel? Detta måste stoppas. Tolerans i all ära, men knapparna måste bort. De ska hamna på samma sophög som innebandy-mohikanen, sportkommentator-slipsknuten och skinnslipsen. Schas!

/Chuff

About these ads
Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Underliga kontraster

 1. Martin Belina skriver:

  Jag håller med dig alla dagar i veckan! Tack!

 2. Lord Sidcup skriver:

  Snarare är det Juholt och co som ser gräsliga ut i den här sortens kläder. Färgglada skjortor måste matchas av resten av kreationen. En skjorta med orange knappar och kontraster, passar till exempel utmärkt med en person som också använder orange nagellack, orange träningsskor och orange tuppkam.

  Mörkrött är en färg som överhuvudtaget är svår att ursäkta – och matcha- i sammanhanget.

  Matchningen på bilden är gräslig, liksom kavajen. Det är dessutom extremt uppenbart att Juholt är en typisk övre medelålders vill-se-ungdomlig-och-fräsch-ut-men-misslyckas-politiker; vilket gör det hela direkt pinsamt.

  Han borde skaffa sig en stylist, eller börja läsa en relevant modeblogg, exempelvis http://thedronesclub.wordpress.com . Jag har hört bra saker om dem.

  Är det för övrigt möjligt att bära en skjorta som skriker ”Tailor Store” mer extremt än den här? Han verkar ha gått lös på deras skjortdesigner mer eller mindre slumpmässigt – alternativt är det hela alkoholinducerat. Kanske är han färgblind?

  • Admiral von Schneider skriver:

   Jag tror han blev tillsagd att fixa till sin stil lite när han blev partiledare, och resultatet var den där skjortan. Han borde ha bett partikamraten Jan Eliasson om hjälp i stället, en av de få politiker som brukar klä sig bra.

   • Lord Sidcup skriver:

    Jag gillar kontraster, men, som jag har sagt: det ska koordineras – och mörkrött kommer bara Hugo Chavez (tydligen) undan med.

  • Jerzy skriver:

   Lord Sidcup – Jag tror inte Juholt hade uppskattat den här bloggen och dess inläggsförfattare. Han är ju sosse.

   **********************************************
   Jerzy – Hellre välklädd än dyrt klädd

 3. Ludvig skriver:

  Jag håller med om att dessa färgkombinationer på skjortor kan vara allt annat än passande, men jag tycker att man kan påpeka det utan att peka ut någon speciell person. Hade gått lika bra att visa en bild på en sådan skjorta och diskutera fenomenet i sig.

 4. Daniel skriver:

  Det är kul att det kastas paj på kontrastknappar (och att Juholt i samma veva pekas ut som ledare för denna sekt) men att cargobyxor till kavaj hyllas på den här bloggen. Är det för att kontrastknappar är ute nu? Jag trodde inte det här var en blogg som fokuserade på de senaste trenderna. Men det verkar allt mer ha blivit så, tyvärr.

  • Archibald skriver:

   Helt riktigt, vi fokuserar inte på de senaster trenderna. För egen del väljer jag de kläder jag tycker om, oavsett om de råkar ha hög modegrad, eller ingen alls. Ofta det senare.

   Vad som dock är trist att se i vardagen, är attityden att kategoriskt förakta och bannlysa allt som för tillfället syns i modepress och reportage. Mest av principskäl. Men det verkar alltmer ha blivit så, tyvärr.

  • Monty skriver:

   Även om jag inte håller med om att The Drones Club går åt en mer trendig riktning så håller jag med om att det är vansinnigt fånigt att man förkastar en skjorta med kontrasterade knappar (även om jag också tycker det är förfärligt fult), samtidigt som man lyfter fram cargobyxor som något som kan användas tillsammans med kavaj och anses vara ett kul experiment.

   Jag tycker i övrigt att det har blivit väldigt tråkigt här den senaste tiden, var finns den excenterismen som gick att läsa om tidigare? Vart finns finessen? Det enda man ser nu för tiden är halvtrista utstyrslar som gärna ska vara så billiga som möjligt. Jag hoppas verkligen ni hittar tillbaka till fornstora dagar under hösten.

   För att avsluta det hela så skulle jag påstå att det enda som är kul nu för tiden är när Alastair läxar upp folk till höger och vänster här i kommentarsfältet.

 5. Captain Awesome skriver:

  Gubbfräckt.

 6. Peder H skriver:

  Nu tyckte väl inte jag heller att just Archies cargo-mix var så lyckad, men det är stor skillnad på att testa och mixa olika plagg till nya kombinationer och att förstöra en snygg klassisk skjorta med plottriga illa matchade detaljer. Mixningar kan vara mer eller mindre lyckade (och man lär förhoppningsvis av sina misstag) men ett förstört plagg är alltid ett förstört plagg.

 7. Admiral von Schneider skriver:

  Man får väl säga att herr Juholt har gjort mig en tjänst genom att ständigt bära den där skjortan. Jag har flera gånger varit nära att åka dit på någon skjorta med diverse kontrastdetaljer, men efter att ha sett den där bilden samt skjortan på samme man i diverse tv-inslag så kommer jag nog att akta mig noga för dylika kreationer i flera decennier framåt. :)

 8. Algy skriver:

  Borde hamna på samma sophög som Reinis vidriga power-slipsar i orange, om ni frågar mig.

 9. Dan J skriver:

  Personligen har jag inget emot kontrastknapparna när det gäller en skjorta man använder tex på krogen utan kavaj, har ett par som jag är nöjd med, men ska man förmedla en känsla av seriositet (som Juholt rimligen borde vilja göra) går det bort..
  Har dock lagt märke till att marknaden fullkomligt översvämmats av skjortor med kontrastknappar och dylikt, de här detaljerna ska vara undantag, inte regel.
  Mina 2 ören!
  Cheerio

 10. Dandy skriver:

  ”Power-slipsar”… Det skrockade jag gott åt! :)

  Det ligger något obehagligt 80-/90-tal över dagens mainstreammodeatmosfär (läs ”your typical high street stores”). Lite som en klibbig, fuktig ullfilt som tungt pressar sig ned över allt – sticker och kliar och är svår att kasta av. Den går inte att komma ifrån. A bloody pink elephant’s in the room and everybody’s pretending it’s perfectly normal for it to be there sipping martinis at the bar.

  Har svårt att bestämma mig för om det är ekonomin som speglar modet eller modet som speglar ekonomin. Båda slår en som lika desperata. Eller så har jag blivit så gubbigt melankolisk att alla dessa unga uttryck för kitsch och ‘innestatus’ ingjuter en tyst rysning av fasa inför samhällets symboliska undergångsdans. Alla springer ängsligt åt samma håll, likt en skock viljelösa mähän.

  Men det är bara att inse att det är som det brukar vara med mode. Oavsett epok. Allt som oftast får det spastiska ryck av tonårsrevolt eller medelålderskris som i efterhand helst glöms bort och sopas under mattan. Eventuellt finns det kvar för senare generationer (eller TDC) att göra narr av.

  Positivt är väl att den typ av skjorta som behandlas i detta inlägg nog har toppat nu. När de mer extrema färg- och mönsterkombinationerna debuterade överallt i somras insåg man att den smått clownaktiga picknickplädsskjortan äntligen var ute. Och någonstans, i en liten afroamerikansk församling i det träskigaste Louisiana, reser sig kören i frenetiskt hallelujande medan pastorn höjer händerna mot skyn och ropar, ‘praise the lord!’.

 11. Patrick Bateman skriver:

  Personligen uppskattar jag mer de positiva artiklarna på bloggen, vilka beskriver vad skribenten gillar och rekommenderar etc.

  Att racka ned på en kommunalpamp som försöker vara fräsig i kontrastskjorta är som att sparka in en öppen dörr. Personangrepp är inte drönarmässigt tycker jag.

  • chuffnell skriver:

   Problemet, som jag ser det, är väl att de underliga kontrastskjortorna har funnit sin väg in i många garderober mot bättre vetande. Fruar som köper kläder, ”reafynd” och andra olyckliga omständigheter gör att man nu ser skjortorna till kostym på många annars propra herrar. Det är lite synd.

 12. Fläderblom skriver:

  Skjortor med kontrastknappar kan användas om man bär en bred slips som garanterat skymmer eländet. Annars bör man låta bli.

  Juholts fula skjorta är kongenial med hans smaklösa piratkopierade bälte, hans rufsigt ovårdade mustasch och hans obefintliga cocktailvett.

 13. markgreven skriver:

  Kan hålla med om motståndet när det gäller kontrastknappar och annat elände. Dessutom vill jag ansluta mig till den / de talare som ansåg att man inte ska förfalla till personangrepp. Dylika hör inte hemma på denna sida. Den ljusnande framtid är dessutom vår snarare än man kan kan tro. Snart är det ultimat tweedtid. Härligt!!

 14. Garderners Delight skriver:

  Lite nervös debatt, det här… kontrastknappar? Cargobyxor? Jag tänker att det är viktigt att prova sig fram till en stil, ett personligt uttryck annars riskerar vi att bli uniformbärare och jag tycker att The Drones Club är en alldeles utmärkt och intressant blogg att läsa vilket jag gör dagligen. Keep up the good spirit! Oavsett ålder men troligen är det så att ju yngre vi är desto mer behöver vi prova oss fram, låta oss inspireras av trender, väga dem mot så som vi uppfattar oss själva och de stilideal vi bär och därifrån utvecklas. Att klamra sig fast vid en definierad stil kan, men behöver inte vara det, tyda på en viss ängslighet.

 15. allakazam skriver:

  … gud förbjude, jag håller på att försvara en socialdemokrat:

  Politik handlar ju som alltid om att profilera sig, ta billiga poäng och skaffa sig fler person- och partiröster. Dock består det svenska av en härlig mix av människor, en del klär sig väl och andra inte. Vissa gillar att ha samma fliströja de köpte för 20 år sen, då den bara blir skönare med åren och andra följer slaviskt modet trender. Att Junholt skulle vinna röster hos trendkänsliga ungdomar mellan 18-25 med sin favoritskjorta tror nog inte ens han på. Däremot tror jag (och antagligen Junholt också) att han kan framstå som lite mindre grå-sosse hos den breda allmänheten genom att kasta slipsen och ha lite färg på detaljerna.

  Nu låter jag som om jag tycker det är snyggt, så är inte fallet. Jag gillar inte heller dessa kolorerade detaljer. Men tror inte att svenska folket i gemen inte (över)analyserar politikers kläder utan bara reargerar omedvetet på det allmänna intrycket. Tyvärr är det ju så att läsare (och skribenter) inte har högre rätt att bestämma hur vårt samhälle ska styras än någon annan i Sverige.

  För övrigt klär sig många som går uniformerade dagtid riktigt dåligt på fritiden.

 16. Admiral von Schneider skriver:

  Exempel på mindre lyckad stil kan vara lika relevant som exempel på lyckad stil. Mannen i fråga är en offentlig person så lite kritik får han nog tåla.

 17. Fred skriver:

  Ber att få anmäla avvikande åsikt. Jag gillar skjortor med kontrasterande knappar och andra detaljer. Sedan skulle jag i stället vilja skjuta in mig på kavajen, som ser svart ut. Hade han i stället haft en något ljusare blazer, kanske i linne tycker jag att det hade varit helt okay.

 18. Algy skriver:

  Jag kan tycka att kontrasterande knappar ser intressant ut, givetvis i kombination med passande utstyrsel i övrigt. Som gammalt mod kan jag till exempel gilla EN avvikande knapp i knappraden – en liten detalj som kan ta ett tag att upptäcka. Det är i princip samma sak som öppningsbara knappar i kavajens ärm eller en byxa som är snett skuren för att falla lite snyggare över skon.

  Vad som däremot enligt mitt förmenande alltid är fult är en kontrasterande färg, eller ännu värre: mönster, på insidan kragen. Usch.

  Attention to detail, friends.

 19. Lord Laphroaig skriver:

  Jag undar om inte trenden med konstrasterande färger på knappar och kragarnas och knappslåarnas insida är avhängig det nu inom yrkeslivet förhärskande trista modet att bära enfärgade grå, svarta eller blå kostymer och vita skjortor utan slips. De avvikande detaljerna på skjortan ger då ett visst utlopp åt lusten att ändå ha någonting färgglatt på sig, en funktion som ju slipsen traditionellt haft för kostymbäraren.

  Själv stör jag mig faktiskt inte så mycket på dessa avvikande detaljer, däremot får jag lust att be vederbörande att ta på sig en slips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s