En jacka att bära åtta månader om året

Drönarklubbens ständiga aspirant Steggles hör till de svenskar som inte flyr till Thailand bara för att det börjar snöa. Det är bara den dumme och den late som fryser, sägs det. Hur gör denne unge drönare för att slippa kylan?

Steggles: Enkelt. Barbour Beaufort Jacket är nog det bästa plagget jag någonsin har ägt. En robust jacka för alla årstider utom sommar. Min Beaufort är brun, vilket är den ovanligaste av de fyra färgerna, i alla fall i Sverige. Där grönt och blått är dominerande. Jag valde brunt eftersom att det är färg som går att bära till blåjeans så väl som till mörkare kostymbyxor. Färgen går även att bära vid jakt eller andra lantliga aktiviteter, även om den gröna är något mer lämpad för detta. Beauforten är sydd i Barbours kända mediumweight tyg som är behandlat med vax. Detta gör jacka tung, men inget som är direkt besvärande. Tyg och hela plagget i sig håller mycket hög kvalitet och står emot det mesta. Den vaxade bomullen är också mycket fläck- och vattenmotståndlig. Till min jacka så köpte jag även foder, en av Barbours kända fleecevästar och en luva.

Vad är så speciellt med oljerockar?
- Det som skiljer Beaufort-jackorna och Barbours alla andra olje- och vaxjackor från mängden herrockar är att de har lite av ett eget liv. Då jag köpte min jacka var den så mörkt brun så att den gick mot svart, idag efter dagligt slitage, två utlandsresor och visst mått av lantlig excercis så har den fått en mustig och djup brun färg. Det kan enligt vissa vara skandalöst att ett plagg av den kvaliteten ändrar färg, men med Beauforten ska det vara så. Den har fortfarande sin färglyster kvar och har inte påverkats i övrigt av användningen.

Hur länge tror du jackan håller?
- Jag har sett ett antal hårt använda, fast ändå gott vårdade Beauforts som är närmare 30 år gamla. Dessa har varit i bra skick och är ofta ur ett estetiskt perspektiv mer tilltalande än en ny Beaufort. Åldern och användningen ger jackan en viss patina som är mycket stilig. Lämna in jackan på vaxning ibland så håller den.

Beaufort ger ju ett ganska lantligt intryck, vilket inte alla gillar. Vad finns det för alternativ?
- Barbours International Jacket är en mycket snygg jacka som passar i stan och vid mindre officiella sammanhang. Denna är dock sydd i heavyweight-tyget som är tyngre impregnerat än tyget i Beauforten, vilket gör den tyngre och något mindre flexibel. Min garderob innehåller utöver min Beaufort en Liddesdale. Det är en mycket lätt huskyjacka och ett mycket stiligt alternativ till de moderna vindskyddsplaggen.

Till sist så öppnar NK-rean på riktigt idag. Du var där igår.
- Jorå. Det finns nog en del kvar, men man måste gräva ordentligt. Medtag vassa armbågar och spade, eventuellt snöskyffel.

/Stilton & Steggles

About these ads
Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till En jacka att bära åtta månader om året

 1. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Är personligen inget fan av Barbour eller öljerockar öht, men jag vill berömma er för att ni tar upp det här med åldring av plagg. Kvalitetsplagg som man ska bära länge skall åldras snyggt, och då gör det ju heller inget om det syns att de är ”gamla”. Även t ex tweed åldras ju något och blir lite ”sladdrigare” och faller snyggare efter många användningar även om det kanske är en mer subtil skillnad. Läder kan ju också åldras vackert.

 2. Suedehead skriver:

  Jag hoppas att ingen av herrarna har missat den utmärkta serie som sändes på BBC för ca ett år sedan som hette ”British style genius”.
  Särskilt avsnitten om just Barbour och tweed (”By royal appointment”) och det om Saville Row (”A cut above-the tailored look”)är sevärda, men även ”Street style” avsnittet med sartorial elegans från Mod och (traditionella) Skinheads från 60 talets England. Street style avsnittet finns på You Tube men för de övriga krävs ett något liberalt synsätt på upphovsrätt.

 3. laphroaigman skriver:

  Med förhoppning om ursäkt för att jag upprepar mig: på den länk som ligger till Outdoor and Country i inlägget om kepsar tidigare i veckan kan man också hitta ett stort utbud av Barbour-jackor till kraftigt reducerade priser. Jag lade samma kommentar även till det inlägget.

  Jag har själv två Beaufort-jackor som jag köpt på engelska eBay, där man får jackor i mycket bra skick för runt 500 kr. Passar de inte går det oftast att sälja dem vidare på Tradera med en nätt vinst!

 4. Calle skriver:

  Problemet med Barbourjackan är dock att den inte är speciellt varm vid sånt här väder som vi just nu har i Norden. Man måste klä på sig mycket mer under en BJ än en yllerock…

 5. Stilton skriver:

  Har man kavaj under och foder inmonterat så borde det väl räcka långt?

 6. andersonchris skriver:

  Barbourrocken är tyvärr den största klichén i den svenska garderoben.

  Framför allt är det ett vansinnigt opraktiskt plagg. Vaxrocken är tung, kladdig och inte heller vattenavvisande. När det regnar blir den ännu tyngre och lite diffust fuktig.

  Barbourrocken är framför allt ett plagg för åldrande engelska landsortsbor som inte har hört talas om Gore-Tex och i alla fall inte skulle tro på idén om någon förklarade. Barbourrocken bärs vanligen när man är ute med hunden eller traktorn.

  I Sverige används Barbourrocken ofta som ett tänkt elegant plagg i stadsmiljö, inte sällan till kostym. Det är naturligtvis fel. Då är det bättre att använda en vanlig beige regnrock i tätvävd bomull eller varför inte ett Gore-Tex ställ om man vill hålla sig helt torr.

  Att svenskarna använder Barbourrockar som ett stilplagg är lika fel som att vi använder golf och tennisplagg när vi vill klä upp oss (Lyle & Scott, Lacoste etc).

 7. Fitzwilliam Cholmondeley skriver:

  Ett tips om ni ska köpa Barbour är http://www.countryattire.com. De skeppar utomlands vilket inte Outdoor & Country gör. Dessutom är frakten gratis till Sverige(!) och priserna väldigt bra. Utbudet är klart godkänt och Barbours nya vårmodeller är på ingång.

 8. JP skriver:

  I likhet med laphroaigman har även jag handlat Barbour från England via eBay.

  Köpte för ett par år sedan en begagnad blå Beaufort därifrån för motsvarande 700 SEK, ett av de bästa köp jag nånsin gjort, om man ser till hur mycket jackan använts och hur nöjd jag är med den. Använder den i princip dagligen under höst och vår, och nu efter ett par års slitande har den fina patinan fördjupats ytterligare.

  Kan dock hålla med andersonchris att Barbour till kostym och liknande formell klädsel inte är någon höjdare. Men till exempelvis chinos med skjorta och tröja eller kanske tweedkavaj är den enligt min mening ett perfekt ytterplagg.

 9. Citydweller skriver:

  I dagarna var det -17 grader i stan när jag skulle till jobbet. Min, i höstas inköpta och med fluffigt foder utrustade, Barbour-jacka var riktigt varm och go när jag kompletterade med en hederlig olle under. Självklart var ollen av skotsk ull.

  Skulle behöva tips på vettig huvudbonad dock. Kör just nu med en ”kapsyl/sotarmössa” men den går ju inte ner över mina stackars öron. Skulle vilja ha en nättare pälsmössa som passar både i skogen och inte skämmer ut mig i stan. Tips?

 10. Stilton skriver:

  AC: Nja, där jag bor i London är Beaufort ganska vanligt till kostym, även om Liddesdale är vanligare. I City verkar de dock vara väldigt ovanliga.

  /S

 11. andersonchris skriver:

  Kan bara bero på det extrema vädret i så fall. Det är absolut inget stadsplagg i England och jag har aldrig sett det på en välklädd engelsman i kostym i stan.

 12. andersonchris skriver:

  För att det inte ska bli en tjatmatch av detta så kan jag ju påpeka att du har bott i London i några dagar nu medan jag är skolad och utbildad i England och arbetade i City i många år.

 13. Stilton skriver:

  Jo, du har bevisligen mer erfarenhet av London. Jag paapekade att det var vanligt med Beauforts i mitt bostadsomraade. Det aer ju en ganska rimlig observation efter en vecka, eller hur? Saa bevisligen saa aer det inte bara efterblivna landsortsbor som anvaender det. En tjatmatch kaenns ju ganska onoedigt paa grund av en enkel observation, eller hur?

 14. andersonchris skriver:

  Ok, när man pratar om den engelska stilen så menar man ju inte sättet som alla engelsmän klär sig på, utan sättet som kunniga och välklädda engelsmän klär sig på.

  I England överlever ju den klassiska klädstilen, som i princip dog ut i Sverige under 70-talet. Även om inte alla engelsmän håller den klassiska stilen så är det relativt många som gör det – och det är faktiskt viktigt för att tas på allvar i många sammanhang. Att bryta mot klädreglerna kan skada både din karriär och ditt anseende (om man inte gör det med kunskap och finess).

  När det gäller ytterrock under den kalla årstiden så ska den i staden vara en klassisk engelsk ullrock, helst av kashmir eller kamelhår. Det finns varianter som står emot regn, eller så bär man paraply eller tar en taxi om det regnar.

  På landet fungerar inte kamel/kashmir-rocken. Den blir smutsig och blöt om det regnar. Därför brukade den klassiska gentlemannen ha en oljerock när han var utomhus på landet. Nuförtiden fungerar syntetmaterial bättre men på 1800-talet var vaxrocken förmodligen det bästa som fanns och plagget har hängt kvar, trots att det är rätt opraktiskt med dagens mått.

  Den quiltade Barbourrocken används framför allt vid ridsport och man ska därför inte ha den till formell eller vardaglig klädsel – om man inte vill framhäva att man är extremt intresserad av hästar.

  Det finns visserligen engelsmän som går till jobbet med en vindjacka över kostymen utan att bry sig så mycket om det. Men det är ett slafsigt stilbrott som innebär att de i vissa sammanhang inte skulle tas på allvar.

  Ett exempel på den svenska vurmen för Barbourrocken är när en (nu f.d.) svensk försvarsminister var på officiellt besök i Ryssland för ganska många år sedan. När han inspekterade hedersvakten luftsade han runt i en gammal Barbourrock över kostymen. I Sverige var det ingen som reagerade på det, Barbourrocken ses ju närmast som en snofsig Östermalmsuniform. Däremot väckte det en helt del uppståndelse utomlands eftersom det ansågs respektlöst att bära fritidskläder i officiella sammanhang. Den närmaste liknelsen för svensk del är väl om en utländsk dignitär skulle bära träningsoverall vid ett statsbesök i Sverige.

  Det fanns förresten en svensk som reagerade på Barbourrocken, och det var Mats Svegfors. Men det var ingen annan som fattade, så han blev nog missförstådd och avfärdad.

 15. Stilton skriver:

  Nä, jag håller med dig, absolut. Men inte desto mindre var det ju en ganska stor överdrift att påstå att ”Barbourrocken är framför allt ett plagg för åldrande engelska landsortsbor som inte har hört talas om Gore-Tex”. Bevisligen så är det ju inte så.

 16. andersonchris skriver:

  Det är nog en skillnad i språkbruk oss emellan. När jag skriver om att ett Barbourrocken framför allt är ett friluftsplagg så beskriver jag den korrekta och vedertagna funktionen för plagget. Att det finns folk som bryter mot denna norm, eller inte känner till normen, är inget bevis för att den inte existerar.

  Därav mitt exempel med försvarsministern. Han kände inte till att Barbourrocken är ett friluftsplagg, vilket var betydelselöst när han promenerade till kontoret, men ställde till det i ett officiellt sammanhang.

  Det är just det som är poängen med att hålla ordning på normerna. Man kan aldrig bli ifrågasatt eller göra bort sig om man behärskar normerna. Däremot kan det i vissa fall bli väldigt tokigt om man inte vet hur ett plagg används eller vilket intryck det skapar.

  Det klassiska modet handlar faktiskt lika mycket om funktion som stil, vilket man lätt glömmer idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s