Herrgarderobens Rolls Royce

Hunden är en underskattad accessoar till frack

Hunden är en underskattad accessoar till frack

I en tid då de flesta människor med en viss känsla för trender har hakat på lämmeltåget och anser att smoking är ”världens snyggaste plagg” tänker jag sticka ut näsan. Det spelar ingen roll att smokingen är en trevlig festklädsel eller att det ständigt förekommer i Bond-filmer. Det spelar ingen roll att modeoraklen på King och Café är överens. För världens snyggaste plagg, det kommer smokingen aldrig att bli. Den platsen är redan tagen.

Det här är ett försvarstal
för ett plagg som på senare tid kommit att förknippas alltför intimt med bröllop och andra dramatiska livshögtider. Ett plagg som har varit mycket mindre ödesmättat än vad det anses vara idag – och ett plagg som förtjänar att bäras betydligt oftare. Det handlar om fracken. Herrgarderobens Rolls Royce, mannens klädmässiga flaggskepp.

Medan smokingen har blivit utsatt för angrepp från de stora klädjättarna och de små indiemärkena, har fracken blivit lämnat ifred. Den ser fortfarande likadan ut. Den har inte tillverkats i sammet, inte blivit en modefluga och inte förstörts. Och fantastiskt nog är den fortfarande lika stilig, men smokingen har blivit utsatt för inflation. Att ha frack som klädkod vid middagar vore nog på tiden igen.

Några saker att tänka på:
- Bär aldrig svart fluga om du inte uttryckligen har blivit beodrad att göra det. Det kan förekomma i slutna sällskap eller om du fått ett särskilt uppdrag.
- Detsamma gäller för västen. Alltid vit om du inte får andra instruktioner.
- Skjortan kommer att ha plats för två eller fler lösa knappar på bröstet. Dessa ska vara vita, men om det är begravning eller om du vill visa sympati med någon avliden kan du använda svarta. Räkna dock med att folk kommer att fråga.
- Lackskor är ett tvång.
- Det sägs att man bör bära cylinderhatt. Gör inte det. Det ser bara konstigt ut. Om du har doktorerat kan du dock bära din doktorshatt.

En studentfrack har svarta broderier på kragen, men dessa sträcker sig inte back till nacken. Om broderierna möts i nacken är det en doktorsfrack du har med att göra, medan en professorsfrack har broderier ända ner på slagen.

Kom aldrig ensam i frack. Ska en ha det så ska alla naturligtvis ha det, det är det som ä poängen med dresscodes. Men om du vill ordna en särskilt stilig middag, skriv då klädkod Högtidsdräkt eller White Tie på inbjudan. Då kan du räkna med att frackarna åter kommer att trängas på dansgolvet.

/Stilton

About these ads
Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Herrgarderobens Rolls Royce

 1. Dag Elfström skriver:

  Håller inte alls med om att lackskor skulle vara ett direkt tvång. Visst är det tillrådligt och egentligen det korrekta men jag anser det inte mer tvångsmässigt än exempelvis egenknuten fluga. Det är ju inte direkt så att man kan hävda att man lika gärna kan skippa frack om man ändå inte har lackskor.

 2. Stilton skriver:

  Det blir lite konstigt om man inte bär lackskor. När svenskar överlag dessutom har ganska klumpiga och/eller konstigt designade vanliga svarta kostymskor kan det vara lika bra att göra regel av det.

 3. Fredrik skriver:

  Vad har man då för ytterplagg till fracken? En klassisk cape eller funkar en längre svart rock lika bra?

 4. Per skriver:

  Jag håller inte heller med om att lackskor skulle vara tvång till frack. De passar bra vid fest men när man har fracken vid andra tillfällen fungerar det lika bra, eller bättre, med ett par vanliga kostymskor, huvudsaken är att de är svarta och välputsade. Ska man gå på bal bör man ta ett par skor man inte riskerar att få skoskav av med en gång, det är varken särskilt roligt eller gentlemannamässigt att tacka nej till en dans eftersom man har fel skor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s